16 Kasım 2017 Perşembe

Cilt Kesilerine Yaklaşım: İz Kalır Mı?

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba. Öncelikle yanıkların önlenmesi ve tedavisi ile ilgili yazıma gösterdiğiniz ilgiye, çok teşekkür ederim. Faydalı ve anlaşılır bulunması, beni çok mutlu etti. Cilt yaralanmaları, dikiş ve yara izi konusuyla ilgili ayrıntılı bir yazı yazmak, uzun süredir aklımda. Ancak daha yeni vakit bulabildim. Bu yaralanmalarla, çocukluk ve erişkin çağında düşme, çarpma, trafik kazaları, hayvan ısırıkları gibi nedenlerle, oldukça sık karşılaşıyoruz. Ancak böyle bir yaralanmayla karşılaşıldığında ne yapılması  gerektiği ve sonraki tedavi süreci  konusunda, doğru
cilt yaralanmaları
bilinen yanlışların oldukça fazla olduğunu gözlemliyorum.

 Diyelim ki çocuğunuz parkta oynarken salıncağa çarptı ve kaşı yarıldı. Böyle bir durumda soğukkanlı olmak çok zordur, elimiz ayağımız birbirine dolanır. Bir yandan çocuğunuz ağlarken, bir yandan kaşından kanlar akmaktadır. Aklınıza bir sürü soru, hücum eder; ' Dikiş gerekir mi?', 'Acile mi götüreyim sağlık ocağına mı?', 'Ya kan durmazsa', 'İz kalır mı?'. Bu arada etrafta her kafadan bir ses çıkmaktadır, ne yapacağınızı şaşırır kalırsınız. Bu yazıyı yazmaktaki amacım, böyle bir durumda ne yapmanız gerektiğini anlatmak ve sonraki süreç ile ilgili doğru bilgiler vermek. Bu süreçte en can alıcı ve biz plastik cerrahların en en en çok duyduğu soru tabii ki de 'İz kalır mı?' sorusu. Bu yazıda iz konusunu ayrıntılı olarak ele 
almaya çalışacağım.
Peki başka hangi sorular ve taleplerle karşılaşıyoruz:
1. Dikiş atmasak olmaz mı?
2. Dikiş, madem iz bırakıyor niye atıyorsunuz? Yapıştırma varmış, hiç iz bırakmıyormuş.
3. Bantlasak da dikiş izi kalmasa olur mu?
4. Estetik dikiş mi attınız?
5. Hocam noolur siz dikin de hiç iz kalmasın
6. İz bırakmayan krem varmış , sürünce iz geçecek değil mi?
7. Aman hocam lütfen iz kalmasın, ne gerekiyorsa yapalım.
Gördüğünüz gibi sorular genelde iz ile ilgili. Merak etmeyin bu yazıda, bu soruların hepsini tek tek cevaplayacağım. Benim aklıma gelmeyen, cevaplamadığım bir sorunuz olursa lütfen yorumlara yazın.
Öncelikle öğrenmeniz gereken şu ki; her kesiden sonra iz kalır. Kalan iz, dikişin değil kesinin izidir. Bunu 'kesi izi' veya 'yara izi' olarak ifade etmek daha doğru olacaktır. Ancak dikişlerin uzun süre alınmadığı veya kalın dikiş iplerinin kullanıldığı durumlarda, tren rayı görünümlü bir iz oluşabilir. Bu tür dikiş izleri, genellikle karın, bacak ve kalça bölgesi ameliyatlarından sonra görülür. Çünkü bu bölgelerde daha kalın dikişlerin kullanılması gerekmekte ve iyileşme daha geç olduğu için dikişler daha geç alınmaktadır. Yüzde ise aksine ince dikiş ipleri, yara dudaklarının yaklaşması için yeterli olmaktadır ve iyileşme çok hızlıdır, dikişler yaklaşık 1 hafta sonra alınabilir. Bu nedenle hasta, dikiş aldırmayı ihmal etmediği takdirde yüz bölgesinde, böyle tren rayı  görünümlü bir dikiş iziyle karşılaşmayız.

yara izi nasıl kalır
İyi iyileşmiş, az belirgin yara izi
Tren rayı şeklinde dikiş izine bir örnek; okla gösterilen yatay çizgiler,
 dikişlerin uzun süre ciltte kalmasına bağlıdır

İşte esas 'dikiş izi' budur.
Biz dönelim 'kesi izi' konusuna. Her kesiden sonra iz kalır dedik. Ancak bu iz, bazen belli belirsiz kalırken bazen de çok belirgin kalır. Nedir peki bu farkın nedenleri:

1. Kesinin derinliği, kesinlikle kalacak izi belirleyen en önemli faktördür. Derinin sadece en üst tabakaları kesildiğinde iyileşmesi gereken doku miktarı, daha az olduğu için iyileşme daha çabuk olur ve daha az belirgin bir iz kalır. Bu tür kesiler, yara dudakları birbirinden çok ayrılmamışsa dikişsiz bile tedavi edilebilir Kesi derinliği, derinin tüm tabakalarını ve hatta deri altı dokuları da içerdiğinde ise iyileşmesi gereken doku miktarı daha fazladır. Sonuç olarak iyileşme daha uzun sürer ve daha
 belirgin bir iz kalır.
2. Kesinin yerleşimi, bir diğer önemli faktördür. Klasik olarak kol, omuz, sırt, bacak gibi hareketli bölgelerdeki izler, genişleme eğilimindedir. Dikiş alındıktan sonra 1-2 mm genişliğinde olan koldaki iziniz, zamanla 1 cm genişliğe ulaşabilir. Göz kapağında ise aksine izler, belli belirsiz iyileşir.

kötü yara izi
Genişleyerek iyileşmiş yara izi örneği

Yüzdeki bir kesi ise yüz çizgilerine paralel ise bu çizgilerin içinde kaybolur ve pek belli olmaz. Ancak yüz çizgilerine dik ise (örneğin alnın ortasındaki dik bir kesiyi düşünün) çok daha dikkat çekici olur.
3. Doku kaybı olması. Özellikle trafik kazası veya sürtünme tipi yaralanmalarda sık karşılaştığımız bir durumdur. Dokuların parçalanmasına bağlı sağlam yara dudakları arasında fazla mesafe olması nedeniyle yara onarımı, gergin olur. Bu nedenle yara izi, daha geniş ve belirgin kalır. Bu yara izleri, genellikle 6 ay-1 sene sonra yapılan 'yara izi düzeltme' (skar revizyonu) ameliyatı ile daraltılıp daha az belirgin hale getirilebilir.
4. Kişinin genetik özellikleri. Bu çok önemli bir faktör. Yara izinin nasıl kalacağı, kişiden kişiye kesinlikle çok değişiyor. Bunu varsa sezeryan izinize bakarak çok rahat anlayabilirsiniz. Bu izin, 6 ay sonra sedef renginde belli belirsiz bir hale dönüşmesi beklenir. Ancak benim gibi bazı kişilerde 2 sene geçmesine rağmen sezeryan izi, halen kahverengi ve oldukça belirgin halde kalabilir. Hatta daha şanssız bazı kişilerde ise bu iz, kırmızı ve deriden kabarık (hipertrofik skar) bir hal alabilir.

kabarık yara izi
Hipertrofik skar görünümü

Genel bilgi olarak izlerin, beyaz tenlilerde daha az belirgin, esmerlerde ise daha çok belirgin kaldığı belirtilmekle beraber ben bu durumun aksini de çok gördüm. Ancak şu kesin ki yaşlılarda izler, daha az belirgin kalır. Bunun nedeni hem deri elastikiyetinin azalması hem de izlerin kırışıklıklar arasında kaybolmasıdır.
5. Dikkat ederseniz yukarıda saydığım iz oluşumuna etki eden faktörlerin hiçbirisi bizim elimizde olan değiştirebileceğimiz faktörler değil. Elimizde olan tek faktör ise bu maddede bahsedeceğim; tedavi. Tedavide yaptığımız, yaralanma sonucu birbirinden ayrılmış olan yara dudaklarını, birbirine uygun şekilde yaklaştırmaktan (öpüştürmek) ibaret. Bunu da genellikle dikiş ile yapıyoruz. Ancak 1.maddede bahsettiğim gibi yüzeyel, yara dudaklarının birbirinden çok uzaklaşmadığı kesilerde, eğer hareketli bir bölge değilse, strip dediğimiz bantlarla veya doku yapıştırıcısı ile yara dudaklarının birbiriyle öpüşmesi sağlanabilir. Özellikle çocuklarda ağrısız bir işlem olması nedeniyle tercih edebiliyoruz. Ancak dediğim gibi kesi, ağız çevresi gibi hareketli bir bölgedeyse bant veya yapıştırıcı yeterli olmaz, ağız hareketiyle yara dudakları birbirinden tekrar uzaklaşabilir.

cilt dikişi
Yara dudaklarının, klasik dikişle birleştirilmesi
Peki yara dudaklarını birbirine yaklaştırmazsak ne olur? Vücudumuzun yara iyileşme mekanizması, iki yara dudağı arasını iyileşme dokusu ile doldurarak iyileştirir. Ancak böyle bir kendi kendine iyileşme, hem daha uzun sürer hem de belirgin, geniş bir iz kalır. 1. maddede belirttiğim gibi kesi ne kadar derinse iyileşme o kadar uzun sürer ve daha kötü bir iz bırakır. Yani anlayacağınız gibi dikiş atmaktaki amacımız, herhangi bir enfeksiyonla karşılaşmadan daha çabuk iyileşmeyi ve daha az iz kalmasını sağlamak.
Tedaviden bahsederken bir de şu 'estetik dikiş' meselesine değinelim. 'Estetik dikiş' terimini, kim uydurdu, nasıl bu kadar yayıldı bilmiyorum ama tıbben 'estetik dikiş' diye bir dikiş tekniği yok. Bu terimi icat eden doktor arkadaşın kastettiği, tıbben 'subkutiküler dikiş' diye adlandırılan dikiş tekniği olsa gerek. Bu teknikte; dikiş ipleri,  derinin sadece iç tabakasından geçilerek yara dudakları birleştirilir. Yani dışarıdan dikiş ipleri görülmez. Bazen kesinin başındaki ve sonundaki düğümler dışarıdan belli olabilir.

estetik dikiş izi
'Estetik dikiş' diye tabir edilen subkutiküler dikiş tekniği. Sağda görüldüğü gibi dikiş ipleri, kesinin başı ve sonu dışında dışarıdan görülmez.

Bu dikişin tipik örneği, sezeryan kesisidir. Biz yaptığımız meme ve karın germe ameliyatlarında da rutin olarak bu dikişi kullanırız. Bu dikişin avantajı, iplerin deri dışından geçmemesi nedeniyle yukarıda bahsettiğim tren rayı görünümlü dikiş izi kalma riskinin olmamasıdır. Dikkat ederseniz iz kalmaz demedim, dikişe bağlı iz kalmaz dedim. Bu konu önemli çünkü 'estetik dikiş atılınca iz kalmaz' diye bir yanlış düşünce var. Hatta iz düzeltme için bize başvuranlar sıklıkla, 'estetik dikiş atmamışlar o yüzden iz kaldı' cümlesini kurarlar. Yukarıda da bahsettiğim gibi her kesiden sonra az veya çok iz kalır. Maalesef estetik dikiş diye tabir edilen subkutiküler dikiş veya herhangi bir başka teknik, izsiz iyileşmeyi sağlayamıyor. Bu dikişi, özellikle iyileşmenin 10 günden uzun sürebileceği (yani dikişe bağlı iz kalma riskinin olduğu), boyu uzun kesilerde tercih ediyoruz. Enfeksiyon riskinin yüksek olduğu kirli kesilerde, kanama riskinin olduğu kesilerde, derinin parçalanarak yaralandığı kesilerde, eklem üzeri gibi hareketli bölgelerde, elde, ayakta, çok kısa kesilerde bu dikişi tercih etmiyoruz. Yüz kesilerinde ise aslında bu dikişi kullanmayı, çok manalı bulmuyorum. Neden derseniz; yüz kesileri genelde 5-7 gün içerisinde iyileşir ve biz yüz kesilerinde klasik dikişte de çok ince dikiş ipleri kullanırız. Bu nedenle 5-7 gün içerinde dikiş alındığında dikiş iplerine bağlı iz kalması, söz konusu değildir. Dolayısıyla yüz kesilerinde subkutiküler dikiş atmanın, pek manası yoktur. Hatta ağız çevresi gibi hareketli bölgelerde ya da çocuklarda ağlamaya bağlı yüzün neredeyse her yerinde bu dikişin, gevşeme riski mevcuttur. Dikişin gevşemesi sonucu, yara dudakları birbirinden uzaklaşır ve daha geniş bir yara izi kalır. Her ne kadar yüzde subkutiküler dikişi gereksiz bulsam da yetişkin hastalarda kesi uygunsa elimden geleni yapmış olmak için subkutiküler dikiş atıyorum. Bunun bir nedeni de klasik dikiş attığımda bazen hastaların, dediğim zamanda dikişlerini aldırmamaları. Çocuk hasta söz konusu ise çocuğa ve kesiye göre karar veriyorum. Sonuç olarak demem o ki hangi teknik uygunsa, doktorunuz onu uygular. Lütfen doktorunuza estetik dikiş baskısı yapmayın.
Tedaviyi konuştuk, biraz da böyle bir yaralanma olduğunda, hastaneye gidene kadar ne yapmalı ondan bahsedelim. Arabalarımızda ilk yardım çantası var, bence çocuklu her ailenin evinde de bir ilk yardım çantası bulunmalı. Steril gazlı bez, flaster, sargı bezi ve antibiyotikli bir deri pomadını evinizde bulundurmanızı öneririm. Dikkat ederseniz tentürdiyot ve oksijenli suyu saymadım, bence gerekli değil. Mesela şöyle bir uygulamayla sık karşılaşıyoruz; çocuk taşın toprağın içine düşmüş, yarası pislik içinde; kimse, yarayı yıkamamış ama tentürdiyot sürmüşler. Bunun, tabii ki de bir manası yok. Kirli bir yaralanmaysa önce yapmanız gereken yarayı, suyla nazikçe (ovalama yapmadan) yıkamak. Eğer kanama miktarı fazlaysa, yıkamayın sadece yara üzerine tercihen gazlı bez yoksa temiz bir bezle bastırın ve basılı tutun. Sonrasında acil servise başvurun. Eğer bulunduğunuz yerde yakında hastane yoksa hastaneye gidene kadar yaranın temiz kalması için, kanama durduktan sonra yarayı nazikçe yıkayıp antibiyotikli deri pomadı sürün ve pansumanla kapatın. Gerekli malzemeniz yoksa pansuman için sağlık ocağına (yeni adıyla aile sağlığı merkezi) başvurabilirsiniz. Sağlık ocaklarında dikiş atılmaz ancak pansuman yapılır. Aynı zamanda sizi, dikiş gerekip gerekmediği konusunda da yönlendireceklerdir.
Diyelim acil servise ulaştınız; sonraki süreç nasıl oluyor biraz ondan bahsedeyim. Acil serviste görevli doktor sizi karşılar, yaraya bakar, dikiş gerekip gerekmediğine karar verir.
dikiş gerektiren cilt kesisi
Yara dudaklarının birbirinden ayrıldığı, dikiş gerektiren kesi görünümü
Dikiş gerekiyorsa ince uçlu bir iğne ile yara etrafına lokal anestezik madde enjekte ederek uyuşturur ve dikiş işlemini gerçekleştirir. Krem veya sprey şeklindeki lokal anestezikler, dikiş için gerekli uyuşturmayı sağlamaz. Ne yazık ki iğne gereklidir. Eğer kirli bir yaralanmaysa, tetanoza karşı aşılı olup olmadığınız sorgulanır. Eğer tetanoz aşınızın üstünden 5 yıldan fazla zaman geçmişse aşı tekrarlanır. Hayvan ısırıklarında ise çok daha farklı bir protokol söz konusu. Talep olursa ayrıntısını başka bir yazıda anlatırım. Peki plastik cerrahi hangi durumlarda devreye giriyor? Bu konuda, maalesef çok yanlış anlaşılma mevcut. Acil servise gelen her hastayı, özellikle kesi yüz bölgesinde ise plastik cerrahi uzmanının dikeceği zannediliyor. Ancak bu tabii ki mümkün değil ve zaten gerekli de değil. Eğer yaralanma burun, kulak, dudak, göz kapağı gibi anatomik olarak özellikli bölgelerde ise, kesi çok derinse, damar, sinir, kas yaralanması varsa, kesi çok parçalıysa ya da yukarıda bahsettiğim gibi doku kaybı var ve yara dudakları ucuca gelmiyorsa acil serviste görevli doktor, plastik cerrahi doktorunu çağırır. Plastik cerrahi doktoru hastayı değerlendirir ve gerekli müdahaleyi yapar. Böyle bir durumda eğer hastanede plastik cerrah yoksa sizi başka bir hastaneye yönlendirirler. Yukarıda bahsettiğim özelliklerin olmadığı basit bir kesiyi, plastik cerrahi uzmanının dikmesinin gereği yoktur. Kim dikerse diksin, kullanılan dikiş ipi aynıdır, yapılacak işlem aynıdır ve kalacak iz de aynı olacaktır. Daha önce bu konuda hasta ve hasta yakınlarıyla yaşadığım diyaloglardan anladığıma göre plastik cerrah, dikiş atınca iz kalmaz şeklinde bir yanlış kanı var maalesef. Sanki bizim elimizde iz kalmamasını sağlayan bir teknoloji var ancak bunu her hastaya kullanmaktan imtina ediyoruz zannediliyor. Maalesef yok, keşke olsaydı. Olsaydı oğluşumun kasık fıtığı ameliyatı sonrası izlerinin ve kendi sezeryan izimin, oldukça belirgin kalmasını önleyebilirdim (Etimiz pis herhalde ikimizde de izler, kahverengileşerek iyileşiyor). Böyle bir teknoloji olsaydı meme küçültme, karın germe ameliyatlarından sonra da iz kalmamasını sağlardık. Ama yok ve bu ameliyatların tek can sıkıcı tarafı, iz kalması.
Kesiyi, acil servisteki doktor dikti ama iz açısından çok endişelisiniz diyelim. Gidersiniz ertesi gün bir plastik cerrahi polikliniğine gösterirsiniz dikişleri, nasıl pansuman yapacağınızı, dikişleri ne zaman aldıracağınızı, iz açısından ek önerilerini sorarsınız olur biter.
Dikiş sonrası bakımı, genel hatlarıyla biraz anlatayım. Yukarıda tentürdiyotun pansumanda gerekli olmadığından bahsetmiştim. Tentürdiyotu, ameliyat öncesi cerrahi alanın steril hale getirilmesi için kullanıyoruz. Ama plastik cerrahide biz dikiş ve açık yara pansumanında tentürdiyotu (batticon,betadine vs.) tercih etmiyoruz. Neden? çünkü yarayı kurutuyor ve iyileşmeyi geciktiriyor. Bilinenin aksine yaranın kuruması, iyileştiğini göstermez. Yara iyileşmesi için ideal ortam, hafif nemli ortamdır. Bu nedenle biz dikiş pansumanında, antibiyotikli deri veya göz pomadlarını tercih ediyoruz. Bu pomadların çok sürülmesi de iyi değildir, çok nemli ortam enfeksiyona yatkınlık yaratır, aynı zamanda pomad çok sürülürse yara dudakları çok yumuşar (bu duruma biz masserasyon diyoruz, havuzdan çıktığınızda parmaklarınızın çok yumuşaması gibi) ve bu da dikişlerin  gevşemesine neden olabilir. Doğru olan günde 1 veya 2 kere pomadın dikişlerin üzerine az miktarda sürülmesidir. Peki madem yaranın kuruması iyi değil, o zaman neden kabuklanma denilen doğal bir mekanizma var? Doğal olan buysa biz, niye kabuklanmayı istemiyoruz? Bizim kurut dediğimiz kabuklanmanın mantığı, bir tabaka oluşturup yaranın üzerini kaplayarak yaranın dışarıyla bağlantısını kesmek ve bu sayede yarayı mikroplardan ve enfeksiyon gelişiminden korumaktır. Yani kabuk bağlamış olması yaranın iyileştiğini göstermez, yara, kabuğun altında iyileşmeye devam etmektedir. Ne zaman ki yara tamamen iyileşir o zaman kabuk düşer. Kabuklanma, bir nevi vücudun enfeksiyonlara karşı savunma mekanizmasıdır. Bizim tıbbi müdahale etmediğimiz yaralar için önemli bir mekanizma gerçekten. Ama bizim dikiş atıp kapattığımız yarada artık kabuk oluşumuna ihtiyacımız yok. Dikişlerin etrafının kabukla kaplanmasından hoşlanmıyoruz. Çünkü bu kabuklar, kesi hattının iyileşip iyileşmediğini görmemizi engelliyor, bu nedenle dikiş alınmasını geciktiriyor ve zorlaştırıyor. Aynı zamanda hem dikiş etrafına yaptığı bası  hem de dikişlerin geç alınmasına sebep olmasına bağlı olarak daha kötü bir iz kalmasına neden oluyor. Tentürdiyot ve oksijenli su gibi kurutucu ajanlar, kabuk oluşumunu tetikliyor. Bu nedenlerle yukarıda bahsettiğim gibi yağ oranı yüksek antibiyotikli deri veya göz merhemlerini, dikiş pansumanında öneriyoruz. Yaranın durumuna göre değişmekle beraber genel olarak ilk 2-3 gün  merhem sürüp kapalı pansuman yapılmasını, 3 gün su değmemesini, 3 günden sonra açık bırakılıp günde 2 kere merhem sürülmesini öneriyoruz. Bazen de pansuman olarak, yukarıda bahsettiğim strip dediğimiz bantları, dikişlerin üzerine yapıştırıyoruz ve dikiş alınana kadar hiç açtırmıyor ve hiçbir şey sürdürmüyoruz. 
striple dikiş pansumanı
Strip dediğimiz bantlarla, dikiş pansumanı görünümü

Gelelim dikiş alınma sürelerine; genelde yüz ve boyunda 5-7 gün, gövdede 7-10 gün, eklem üzeri gibi hareketli bölgelerde 15 gün sonra dikişleri alabiliriz. Ancak sigara içenlerde, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlarda, yaranın gergin kapatıldığı durumlarda, enfeksiyon gelişiminde vs. iyileşme süresi uzar. Yukarıda uzunca anlattığım 'estetik dikiş' diye tabir edilen dikişte ise eğer emilen dikiş ipi kullanılmışsa dikiş alınmasına gerek yoktur, emilmeyen dikiş ipi kullanılmışsa yine yaklaşık olarak aynı sürelerde dikiş alınır.
Sıra geldi iz kremleri meselesine. Piyasada eczanelerde ya da medikallerde satılan 'yara izi giderici' olarak lanse edilen pek çok krem var. Bunların çoğu jel formunda, bir kısmı silikon bazlı, bir kısmı bazı özel ekstratlar içeriyor, bir kısmı hafif masajla uygulanıyor. Ancak hiçbiri şu an sgk ödeme kapsamında değil ve uygun fiyatlı da değil (Ödeme kapsamında olmamasının çok doğru olduğunu düşünüyorum çünkü aşırı bir endikasyon dışı kullanım ve suistimal mevcuttu). Bu kremleri kullanmaya, dikiş alımından birkaç gün sonra başlayabilirsiniz, izinizin daha az belirgin kalması yönünde etkisi olabilir. Ancak lütfen mucizeler beklemeyin, zaten hiçbiri, izinizi tamamen yok etme iddiasında değil. Çoğunda en az 3 ay kullanım öneriliyor. Ben şimdiye kadar bu kremlerden hiçbirinin, diğerlerine nazaran bir üstünlüğünü görmedim. En önemli faydalarının, gerek silikon içeriği gerek de masajla uygulamaya bağlı olarak hipertrofik (deriden kabarık) skar oluşumunu önlemeye yardımcı olmak olduğunu düşünüyorum. Hipertrofik skar gelişme riski olduğunu düşündüğüm yaralarda öneriyorum. Ben kendi sezeryan izimde bu kremlerden çoğunu denedim ve erken dönemde başladım. Buna rağmen 1 sene kırmızı bir hat şeklinde kalıp sonra giderek kahverengileşti ve o şekilde kaldı. Bu durum da, bu kremlere inancımı kırmış olabilir. Eğer bütçeniz uygunsa kullanabilirsiniz, bir zararı yok. Bütçeniz uygun değil ancak iziniz için bir şeyler yapmak istiyorsanız yine dikiş alındıktan birkaç gün sonra saf sarı kantaron yağını, izinizin üstüne hafif masajla uygulayabilirsiniz. Zararı olmaz faydası olabilir.  Faydası, iz kremlerine göre çok daha fazla olan bir şey var ki o da güneş koruyucu kremler. Eğer iz, güneş gören bir bölgede ise ve mevsim kış değilse ben mutlaka öneriyorum. Çünkü güneş maruziyeti, özellikle güneşe hassas olan kişilerde izlerin, kırmızı, kabarık bazen de kahverengi leke şeklinde iyileşmesine neden oluyor. Yüzünüzde bir kesi varsa dikiş alındıktan sonra en az 3 ay boyunca, en az 30 spf'li bir güneş koruyucu kremi çok düzenli kullanmanızı kesinlikle öneririm.
Son olarak, eğer yaralanmanın üzerinden 6 aydan fazla zaman geçtiği halde yara izinizin görünümü, sizi çok rahatsız ediyorsa bir plastik cerrahi uzmanına başvurmanızı öneririm. İzin daha az belirgin hale gelmesi için bazı cerrahi teknikler uyguluyoruz. Buna ilaveten lazer uygulamalarından da faydalanabiliyoruz. Eğer hipertrofik skar mevcutsa skar içi enjeksiyon, silikon tabaka tedavileri uyguluyoruz. Ancak ne yaparsak yapalım maalesef izi tamamen yok edemiyoruz. Bunu şöyle düşünebilirsiniz; kurşun kalemle bir defteri çizdikten sonra silgiyle silebilirsiniz ancak ne kadar silerseniz silin mutlaka belli belirsiz de olsa bir iz kalır. Cildimiz de bu şekilde iyileşiyor.

Bu yazıda cilt yaralanmaları, dikiş tedavisi ve yara izi konularını, basitçe anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Anlaşılmayan veya değinmediğim bir konu varsa lütfen bana yorum olarak yazın. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle...

160 yorum:

  1. Detayli bilgiler icin cok tesekkurler

    YanıtlaSil
  2. bugün oğlumla ilgili ufak bir yaralanma yaşadık, akşam uyutur uyutmaz yaralanma yapistirma strip gibi bugun duydugum terimleri arastirmak ist3dim. Cunku bana gore yara cok ufaktı ve hastane para almak icin bu tarz seyler yapmisti. Ama su an ne kadar abes, kotu ve cahilce dusundugumu anladim.
    Bu tarz yazilariniz icin cok tesekkur ediyorum. Allah razi olsun. !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun. Umarım oğlunuz şimdi iyidir. Yazımın faydalı olduğuna sevindim

      Sil
    2. Kızım düştü ve gözünün kenarında açılma oldu yapıştırma ile yapıştırdılar fakat kanama oldu yapıştırdıktan 3-4 saat sonra bi sorun olur mu

      Sil
  3. Merhaba. Akıcı anlatımınız ve herkese ulaşabilecek üslupta bilgilendiriminiz teşekkür ederim. Bugün tatil için geldiğimiz Antalya'da bir otelin havuzunda, bir başka çocuk 8 yaşındaki oğlumu alnına sert bir cisimle vurmak suretiyle yaraladı. Çok ciddi bir kanaması oldu. Otelin sağlık görevlisi ilk pansumanı yapıp, bizi bir hastanenin acil bölümüne yönlendirdi. Ben her ne kadar bakamamış olsam da, eşim doktor beyin 2 dikis attığını düşünüyor. Yazınızdan aklımda kalanlar üzerine, birkaç şeyi sormak istiyorum izninizle. Öncelikle; acil doktorunun, oglumun yarasını islem öncesi ve sonrasinda baticonla pansuman ettiğini farkettim. Baticon da bahsettiğiniz diğer bazı ürünler gibi kurutup, iyileşmeyi geciktirir mi, bilemiyorum. 1 hafta boyunca havuza girmemesini, 2 günde 1 pansuman yaptırmamızı ve 10 gün sonra da dikişleri aldırmamızı söyledi. Bundan sonrası için, bu yolu izlememiz yeterli olacak mıdır sizce? Saygılarımla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun. Yüzdeki dikişler için 10 gün uzun bir süre. 1 hafta sonunda aldırın, zaten iyileşmemişse almazlar.havuza girmesini ben de önermem. Batticon ile pansuman yanlış değil tabii ama ben tercih etmiyorum.

      Sil
  4. Değerli bilgiler için teşekkürler, bizde dün alnımızı köşeye vurarak üçgen bi yara izi açtık alnımıza, dikiş attırmadık kanama da az olduğu için yapıştırarak kapattırdı, şimdi tedirginiz iz kalır mı yara dudakları tam yaklaştırıldı mı diye, sanırım yapacak birşeyimiz kalmadı, en kötü ihtimalle iyileştikten sonra bir plastik cerraha danışacağız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun,yüzde kesiler ortalama 1 haftada iyileşir. 1 hafta sonunda halen iyileşmemiş veya iz görünümü genişse bir plastik cerraha başvurmanızı öneririm

      Sil
  5. Kasimin baslangic kisminda ben var aldirdigimda alinan bolgede tekrardan kaş cikar mi ? Sevgilerle

    YanıtlaSil
  6. Tam dikiş hattındaki 1-2 mm alandan kaş çıkmaz ama dikiş hattının kenarlarındaki kaşlar genellikle onu kapatır ve belli olmaz

    YanıtlaSil
  7. Merhaba hocam. Gorseller ile daha anlasilir olmus .. İcten ve samimi anlatiminiz icin tesekkur ederim. Ben sezeryan ile dogum yapali 6 ay oldu. Fakat dikislerimin bir bolumu normal bir bolumu kabarik sis gibi sanki. Kimileri Enfeksiyon kaptirdigim icin boyle oldugunu soyluyor. acaba ondan mi boyle hocam?.ama ben dikislerime cok dikkat ettim ve temiz baktim. Hep boyle mi kalacak. Ne kadar surede iyilesir.? Dogumdan sonra korse kullanamadim hocam. Dikislerimde ve karin ic bolgesinde yanma ve sizi oldu.Simdi korse kullanmaya baslasam faydasi olur mu .?yada baska bir oneriniz var mi.?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba geçmiş olsun, dikişlerinizin bir kısmı, yazı içerisinde bahsettiğim hipertrofik skar şeklinde iyileşmiş gibi görünüyor. Bu durumun enfeksiyonla ilişkisi yoktur. Bir plastik cerrahi uzmanına başvurursanız iz içerisine enjeksiyon tedavisi veya silikon jel tabaka kullanımı gibi tedavilerle iz görünümünü daha iyi hale getirebiliyoruz

      Sil
  8. Meraba çigdem hanım bugün iki yasindaki kizim düşdü dudagini vitrine vurdu dudagi diş bölgeden biraz yarildi aslinda bir dikiş kerekiyo sanirim ama iz kalmasin diye attirmak isdemedim dogrumu yaptim bilmiyorum iz kalirmi suan yara iyi durumda kanama yok korkum iz kalmasi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba çok geçmiş olsun, yazı içinde de belirttiğim gibi dikiş atılması ekstra iz kalmasına neden olmaz. eğer yara dudaklarının birbirinden ayrıldığı derin bir kesiyse dikiş atılması gerekir yoksa daha geniş iz kalır ve dudakta şekil bozukluğu gelişebilir.bir plastik cerrahi uzmanına muayeneye götürmenizi öneririm

      Sil
  9. Iyi aksamlar ben 15 gun once trafik kazasi yaptim ve alnimin ortasiyla sol goz kapagima dikis atildi estetik dikis iz cok buyuk mu kalir bir de burnunda dikis yok ama cam parcasi geldigi icin cam izi var o gecer mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun.göz kapağında dikiş izleri genellikle belli belirsiz kalır.burundaki kesiniz eğer derinse iz kalma ihtimali fazladır

      Sil
  10. Iyi aksamlar ben 15 gun once trafik kazasi yaptim ve alnimin ortasiyla sol goz kapagima dikis atildi estetik dikis iz cok buyuk mu kalir bir de burnunda dikis yok ama cam parcasi geldigi icin cam izi var o gecer mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba çok geçmiş olsun, göz kapağında izler pek belirgin olmaz.alnınızda büyük ihtimalle çizgi şeklinde bir iz olacaktır. burundaki kesi derinse iz kalabilir.

      Sil
  11. merhaba cigdem hanım 3 aylik bebegimin dudak ustu kesildi oyuncak dustu acile gittik ama batla yapistırdilar cokda derin degil ama izi kalrmi sizce plastik cerraha goturun dediler

    YanıtlaSil
  12. geçmiş olsun. kalacak iz, kesinin derinliğine bağlıdır.plastik cerrahi muayenesi öneririm.

    YanıtlaSil
  13. Hocam selamlar, öncelikli olarak muhteşemsiniz benim gibi bu platformda bu konu ile ilgili tek kelime bulmaya çalışan ebeveynler için siz eşi bulunmaz nimetsiniz Allah razı olsun, şuan bu saatte 7 yaşındaki oğlumun iki kaş arasındaki dikişlerinin izi kalır mı diye uyuyamadığından telefonu alıp sizi bulan biriyim, oğlum maalesef tam 7 gün önce evde sehpaya iki kaş ortasından girdi ve en az 1 cm derinliği ve 2-3 cm genişliği olan kesi oluştu, üniversite hastanesi acilinde plastik cerrah bulduk ama oda enfeksiyon riski var diyerek normal 3 dikişi tercih etti ( biz estetik dikiş için telkinde bulunduysakta tercih etmediğini yaranın çok derin olduğunu beyan etti ), ama tabi bizim içimiz hiç rahat olmadığı için 2 gün sonra ( maalesef kazadan hemen sonra ulaşma şansımız olamadı ) bir prof hocamıza ulaştığımızda onun “yoo hayır buna estetik dikiş atılabilirmiş” demesiyle moralimiz iyice bozuldu, bugün 7. gün dikişlerimizi aldırdık ancak kafalar karışık gördüğünüz gibi uyuyamıyorum :( Allah beterinden saklasın, bu arada başka bir plastik cerrahada ulaştık özel bir klinikte; oda yapılabilirmiş iç dikiş diyince biz yine allak bullak :( keşke buradan oğlumun resimlerini atabilsem, şimdi alternatif tıp üzerine bilimsel bir çalışma yürüten prof bir hocamızın özel olarak bize ürettiği “ çay ağacı yağı ile ozon jeli “ kullanmaya başliycaz inşaallah izi minimum seviyeye indirebiliriz, sizde ankaradaymışsınız ulaşmak isteriz, tekrar tekrar çok teşekkürler Allah sizin gibi iyi uzman doktorları ve insanları eksik etmesin

    YanıtlaSil
  14. Mert bey çok geçmiş olsun, yorumunuz için çok teşekkür ederim, faydalı olabildiğime çok sevindim. Yüzdeki kesilerde 7 günü geçmeden dikiş alındığı vakit, estetik dikiş ile normal dikiş arasında fark olmadığı görüşündeyim. hatta bu tür derin kesilerde normal dikiş daha iyi olabiliyor.ben de bazen hasta ısrar etse de estetik dikiş atmıyorum,kesinin özelliğine bağlı olarak normal dikiş daha sağlıklı bir onarım sağlayabiliyor.dikişi zaten 7. günde aldırmışsınız bu nedenle dikişe bağlı bir iz kalmayacaktır.kalan kesinin izidir. o iz de estetik dikiş atılsa da zaten kalacak. o jeli kullanabilirsiniz, berbaerinde dermatix-si jel, xeragel gibi bir silikon içerikli jel de faydalı olacaktır.güneş koruyucu mutlaka öneririm. isterseniz bana muayeneye de tabii gelebilirsiniz.lokman hekim sincan hastanesindeyim.

    YanıtlaSil
  15. merhaba hocam açıklayıcı anlatımınız için çok teşekkür ederim benimde kolumu buzlu cam kesti dikişlik bir durum yok ama acildeki doktor yanık izi gibi iz kalabilir dedi iz kalır mi sizce derin değil üstteki deri kalktı sadece teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun. Anladığım kadarıyla soyulma tarzı bir yaralanma olmuş.soyulmanın derinliğine göre bu tür yaralanmalarda da iz kalabiliyor maalesef. Kahverengi veya beyaz renkli leke tarzında bir iz kalabilir,güneşten korumanızı öneririm

      Sil
  16. Çiğdem hanim degerli bilgiler için çok teşekkürler. 5 yaşındaki kızım dün evde koşarken ayagi kaydi ve sehpanin köşesine feci şekilde çarpti. öyle ki çarptığı ahşap yerde bile parcalanma oldu. kızımın sağ alt dudagi ve hemen altındaki bolumde cok derin ve koseli bir kesi oluştu. o anın şoku ile lavaboda kagit havluyu soguk su ile islatarak pres yaptim 2-3 dk sonra da sargi bezi ile kapatarak hemen acile gittik. orada kesinin derin oldugunu, plastik cerrahin mudahale etmesinin daha dogru olacagi soylendi. gece geç saat olmasina ragmen plastik cerrah bulundu ve anestezi ile uyutularak operasyon yapıldı. doktorumuz ezilme seklinde ve düz olmayan bir kesinin olustugu, kaslarin da etkilendigini ve iki kasi da birlestirecek sekilde icerden 2 dkis attigini belirtti. muhakkak iz kalacagini belirtti ki bunu yazinizi okuduktan sonra daha iyi anliyorum. izden yana degil de bir büzüşme olur mu diye cok korkuyoruz; bu konuda da doktorumuz net birsey soylemenin mumkun olmadığını bunun tedavi suresince o bölgenin fazla hareket ettirilmemesiyle de ilgili olduğunu belirtti. Persembe gecesi operasyon yapildi ve pazartesi günü kontrolümüz var. dikisler eriyebilen tipte oldugu icin alınmasına gerek olmayacakmis. büzüşme olup olmayacagina iliskin sizin yorumunuz nedir, tabi operasyonu yapan doktorumuz bile net birsey soyleyemezken sizden bir yorum beklemek haksızlık olabilir ama en azindan acaba ne zaman belli olur bu? belki de bir taahhüt vermiş olmamak icin net birsey soylemek istemedi diye düşünüyorum. diğer taraftan bu konuda hiçbir bilgisi olmamasina rağmen çevredekiler belki de moral vermek amaciyla yasinin küçük olduğunu, belli bile olmayacak ufak bi iz kalacağını söylüyorlar. acaba bu konuda sizin degerlendirmeniz/yorumunuz olur mu? şimdiden cok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun ferhat bey. Diken doktorunuz plastik cerrah olduğu için dudağı uygun şekilde birleştirmiştir diye düşünüyorum, yaralanmayı görmedim ama bir büzüşme olacağını sanmam. Yalnız dudak çevresi kesilerde kaslarda etkilendiği zaman izin genişleme ihtimali vardır, doktorunuz bunu kastetmiş sanırım.kızınızın uygun tedavisi yapılmış, siz doktorunuzun önerilerine uyun. Bu dönemde çok ağız hareketi yapmasını gerektirmeyen çabuk yutacağı yemekler yedirebilirsiniz. İz geniş iyileşse bile ilerleyen dönemde iz düzeltme ameliyatı ile daraltılabilir, endişe etmeyin

      Sil
  17. Faydalı bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Çiğdem hanım kızımız 3.5 yaşında ve bu gün düşerek alnını sehpaya çarptı ve çarpma sonucunda çocuğun alnında şağ kaşının 1 sm kadar üstünde yine yaklaşık 1 sm veya 1.5 smlik yatay bir kesik oluştu . Tabii ben çocuğu acile götürdüm ve her ihtimale karşı tomografi çekildi. Allaha hamdolsun tomografi sonucu temiz çıktı. Fakat ben şunu sormak istiyorum , şimdi biz velileri yara çokta büyük değil dolayısıyla dikiş attırmayalım dedik çocuğun canı daha fazla acımasın diye , inşeAllah kendi kendine dikişsiz sağalar dedik. gerçi acilde doktor hanım isterseniz dikiş atalım dedi ve biz gerek yok dikiş olmasın daha fazla izi kalır diye düşündük ve dikiş attırmadık, şimdi acaba yalnış mı yaptık doğrumu yaptık diye terddüt içindeyim. cevabınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok geçmiş olsun,sorunuzu yeni gördüm. yazıda da anlattığım gibi dikişin amacı daha az iz kalmasını sağlamak, dikiş gecikmeden alındığında ekstra bir ize neden olmaz. eğer çocuğunuzun kesisi derinse dikiş attırmamakta hata etmişsiniz.isterseniz kesinin son halinin bir fotoğrafını cigdem_demiroglu@yahoo.com.tr mail adresine gönderin.fotoğrafa bakarak size daha iyi yardımcı olabilirim

      Sil
  18. Hocam siZden Allah razı olsun 15 aylık oğlum dolabın altındaki surgu olan tahtaya başını çarptı alnının ortasında oldukça derin 2 ya da 3 cm dikey şekilde kesi oluştu.ben anında havlu ile bastırdım özel bi hastaneye acile gittik onlarda isterseniz dikili cerrah yapsın ama ancak yarın sabah erkenden gelebilir dediler beklemedik.Diyarbakırda zaten 3 çocuk cerrahı varmış üniversite ye yönlendirdiler.dikiş atılırken bebeği lokal uyuşturdular biz elini başını tuttuğumuz için tüm süreci gördüm.ilk denemede dikiş attı doktor içten ama sonra kanamayı durduramadı ve biz hala bebeği tutuyorduk feci bir andı.Allah kimseye yaşatmasın.sonra ben fenalaştım babası kaldı.doktor iki damarı dikmem gerekti demiş.estetik dikiş yaptım sadece kesinin başı ve sonuna birer dikiş attım demiş.iki gün sonra pansumanla çağırdılar göz pomadı yazmış doktor.iz için Nasıl bir süreç izlemeliyiz.Bu arada 8 yaşında abisini de bırakacak kimse olmadığı için hastaneye götürdük tüm süreci gördü bi Allah’ın kulu çocuğu almadı uzaklaştırmadı

    YanıtlaSil
  19. merhaba çok geçmiş olsun.anlattıklarınıza göre çocuğunuz için uygun tedavi yapılmış görünüyor. kontrollerinize gidin.iz için olan jelleri iyileşme tamamlandıktan sonra yani yaklaşık 2 hafta sonra başlıyoruz.şu an doktorunuzun önerdiği şekilde pansumanlarınızı yaptırın

    YanıtlaSil
  20. Çok teşekkür ederim sayın hocam

    YanıtlaSil
  21. Merhaba kizim 5 yasinda aksam sehpaya carpip dustu ve 3 cm uzunlugunda kesi olustu cok az kanadi sizinti seklinde buyuk bir ozel hastaneye gittik ama plastik cerrahi yoktu fotograf atildi genel cerrahi doktoruna gosterildi ve hastane calisani ameliyat hemsiri arkadasimiz oradaydi plastik cerrahinin de strip bant onerdigini soyleyip bant yapistitdiAlnin tam ortasinda cok ufak bir bolgede ufak bir derinlik vardi .Ben bugun kizimi plastik cerrahiye gotursem banti acip tekrar bakar tedavi eder mi yoksa yapisikliga zarar vermemk icin ellemez mi banti.Sordugumuz plastik cerrah 1 hafta su degmesin bantli kalsin kontrole gelsin demis ama ben anne olarak cerrah fotograf gordu yakindan gormedi diye acaba diyorum ve banti da hemsir arkadas yapistirdi tedirginim 1 hafta sonra kontrole gidildiginde is isten gecmis de olabilir neden 1 hafta sonra cagirildi onu da bilmiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba öncelikle çok geçmiş olsun. 1 hafta sonra çağırma nedenleri yüz kesilerinde iyileşme süresinin 1 hafta olmasıdır. kesinin derinliğini görmediğim için yorum yapmam zor ama içiniz rahat etmediyse bir plastik cerraha muayenene için götürün, bana da bazen bu şekilde gelenler oluyor bantları açıp bakıyorum kesi derinse dikiş öneriyorum derin değilse tekrar bantlıyorum.

      Sil
    2. Cok tesekkur ederim.Uzerinden zaman gecti hata mi ettik bilmiyorum ama plastik cerrahiye gitmedik fotograflari gorup bant onerdi diye,artik cok mu gec yarin bile gitsek 2 gun gecmis olacak neredeyse ustunden

      Sil
    3. 2 günde henüz iyileşme olmayacağı için gidebilirsiniz çok geç değil.

      Sil
    4. Soz konusu evlat olunca anne olarak cok tedirgin oluyorum gittigimiz hastanede doktor islemde ve cok yogunmus ,size fotografi email atsam bana fikrinizi soylemeniz mumkun olur mu?Desteginiz icin cok tesekkur ederim hem bir hekim hem bir anne olarak bizlere zaman ayirip bilgi paylasiyorsunuz ankarada olsaydim yaniniza kosa kosa gelebilrdim.

      Sil
    5. Tabii cigdem_demiroglu@yahoo.com.tr adresine mail atabilirsininz fotoğrafı

      Sil
    6. Fotograf esimin telefonunda size email aticak .Strip bant acilmadikca degistirilmemeli midir bunu da cok merak ediyoru cok sagolun hersey icin

      Sil
    7. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. fotoğrafları değerlendirdim, mailinize cevap verdim

      Sil
    8. Tesekkur ederim sizden cevap geldigi gun gittik plastik cerrahiye suan 3.gun olmus acmam dogru olmaz banti.Tedavi baslamis sali gunu gelin dedi.Biz de sali gunu mudahale eden hemsir arkadasin bulundugu hastanedeki plastik cerrahiye gidecegiz .o gece fotograflari goren de ayni cerrahti.Sizin bana tavsiyeniz olur mu krem konusunda ya da baska birsey .Hersey icin sonsuz tesekkurler

      Sil
  22. Salam həkim Mən 10 ay bundan qabag qolumdan əməlliyat olmuşam hələdə dikiş izləri orda görsenin 3 ay conturatubex mazı isufade etmişəm indi Vazelen idifafe edirem

    YanıtlaSil
  23. Çigdem hanım yazınızı okudum teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için bir sorun olacaktı ben 23 yaşındayım ve omzumda istemediğim yara izleri var estetik olmayı düşünüyorum devlet hastanesine plastik cerrah ile görüşmemde estetik olmama gerek olmadığını Lazer tedavisi ile izlerin giderebileceğini söyledi fakat ben atsubaylık polis mulakatlarına gideceğim sizce ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba evet lazer tedavisi ile izlerin belirginliği azaltılabilir. yara izi düzeltilmesi işleminde izlerin yönünü değiştirip faça izi değil de ameliyat izi gibi görünmesini sağlıyoruz ama bu işlem için izlerin yerleşimi, dağılımı, sayısını görüp değerlendirmek lazım.

      Sil
  24. Merhaba hocam
    Ben 1 mart 2019 da devlet hastanesinde plastik cerraha ben ( nevüs) aldırdım yüzümden dikiş (5.0 ve 6.0)attı üztüne strıp yapıştırdıbana sadece 3 gün su değdirme dediğini hatırlıyorum buğün (5 mart)sekreterlle konuştum banyo yapınca düşer strıp dedi düşmesi bende kendim çıkardım dikişlerde açılma kanama gibi bir sorun yok ama korkuyorum krem falanda vermedi sürmem için yanlış mı yaptım yüzümde sonuçta iz kalır mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, 3 gün su değdirilmemesi bilgisi doğru, 3 günden sonra açık kalabilir. eğer dışarıdan görülen mavi iplerle dikiş attıysa 1 hafta sonra dikiş aldırmaya gelin demiştir mutlaka.1 martta yapıldıysa en geç 8 martta dikişlerinizi aldırın, dikiş ne kadar kalırsa o kadar iz yapar.ama doktorunuz eriyen iplerle içeriden dikmiş de olabilir o zaman dikiş aldırmanıza gerek yoktur.siz yine de işlemden 1 hafta sonra doktorunuza kontrol gidin

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim :)

      Sil
  25. Mrb hocam ben 10 gün önce iki göğsümden de kitle ameliyatı oldum ameliyattan 2 gün sonra pansumana çağırdı doktorum ve iyi oldugunu hatta pansumana bile gerek olmadığını söyledi ve yapmadı banada evde yap diye bişey demedi dikişlerim sizinde yukarıda belirttiğiniz gibi başında ip var ve bitiş de ip var başka da dikiş görünmüyor şuan 10 gün oldu ama 3-4 gündür sağ tarafimdaki dikisin uç kısmında ara ara sıvı akıntı gelmeye başladı koku yok akıntıda koyu da değil sıvı rengide açık tentürdiyot gibi acaba iltihap mi oldu sizce eğer olduysa iyileşir mi iyilesmez mi korkuyorum antibiyotigim de bitmişti azar azar geliyor fazla değil sizce ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba geçmiş olsun öncelikle dikişleriniz büyük ihtimalle eriyen iple atılmıştır.dikiş hatları 2 günden sonra açık bırakılabilir. akıntınızın ciddi birşey olduğunu sanmıyorum ama yine de ameliyatı yapan doktorunuza kontrole gitmenizi öneririm.

      Sil
  26. Teşekkür ederim �� tekrar doktora gittim sıvı varmış onun için korkacak bir şey yok dedi fakat dikişler eryene degilmis Kendi alicakmis 15 günü geçti hâlâ duruyor dikişlerim sonuçlar çıkmadı her ihtimale karşı almadi sanirim bu doğru mudur korkuyorum bu dikişler nasıl alinacak iyice yapışmıştır ete diye düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doktorunuz dikişlerinize almadığına göre henüz daha iyileşmemiş demektir.dikiş alınma korkulacak ağrılı bir işlem değildir, endişe etmeyin.doktorunuz uygun gördüğünde dikişlerinizi alır.geçmiş olsun

      Sil
  27. Merhaba hocam yazınızla bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler.kızım dün gece çok şiddetli kapı köşesine düşerek alnı dik şekilde açıldı. Acile gittik 3cm genişliğinde açılma vardı.aslında derin gibiydi şeffaf sıvı ilaç sürüp strip ile yapıştırdılar.şayet derinse yapıştırma sıkıntı olur mu yada derinse yapıştırmanın ne gibi tehlikesi olur .vurmanın şiddetinden morarma ve şişme oldu bi sıkıntı olur mu.geçen yılda cam kesisinden dolayı yine alnımıza 4 dikiş atılmıştı.onda yara izimiz çok belirgin tam 1 yıl oldu . 27 aylık bu yara izi için birşey yapılabilirmi lazer vs.yaşı uygun mu.birde yara 2yılda en son şeklini alıyor deniyor doğru mu. Biz controtubex isimli kremi kullandık yeni yarası içinde devam edeyim mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçmiş olsun öncelikle. derin kesilerde doku yapıştırıcısı , dikiş gibi güçlü yaklaştırma sağlayamadığı için izin, deri seviyesinden çökük ve aynı zamanda geniş iyileşme ihtimali artar. yapıldıktan 5-7 gün sonra kesinin iyileşmesini değerlendirmesi için bir plastik cerrahi uzmanına göstermenizi öneririm.izler 1 sene civarında son halini alır, gittiğiniz vakit eski izini de plastik cerrahi uzmanına gösterirsiniz. 27 ay yara izi düzeltme ameliyatı ve lazer uygulamaları için çok küçük bir yaş tabiiki. bu işlemler için en az 8-9 yaşında olması gerekir. yeni yara izi iyileştikten sonra contractubexi dermatix-si jel, scar-ex gibi jelleri kullanabilirsiniz

      Sil
  28. Birde hocam cam kesisi ile,sert vurup yarılma açılma arasında iyileşme ve iz bakimindan fark olur mu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cam kesileri genelde daha derin olurlar, derin kesiler tabii daha çok iz bırakır. çarpma ile olan kesilerde morluklar şişlikler eşlik eder.iyileşme süresi aşağı yukarı aynıdır

      Sil
  29. Merhaba hocam, dün akşam oğlum sehpaya burnunu vurdu ve biraz derin bir yara açıldı burnunun yan kısmında. Plastik cerraha götürdük kendisi çocuğun henüz çok küçük (16 aylık) olduğu gerekçesiyle genel anesteziyle yapıştırma operasyonu yapmanın gereksiz olduğunu yerimizde olsa bunu yapmayacağını söyledi. Henüz üzerinden 24 saat geçmedi açılan yarada kalkan deriyle arasında epey mesafe var strip bant önerir misiniz? Mail adresinize fotoğrafını da paylaştım çocuğun yanıtınız için şimdiden çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  30. Merhaba,kızım dün bolkan mermerine çarptı çenesinin hemen altı biraz açıldı.acilde üç dikiş atmışlar ve 10 gün sonra aldırabilirsiniz iki güne bir de pansuman yaptırın demişler.biz de iz çok belirgin kalır mı diye endişe içindeyiz.ne önerirsiniz doktor hanım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba çok geçmiş olsun. 10 gün yüzde dikiş alımı için uzun bir süre.1 haftayı geçirmiyoruz genellikle çünkü dikiş ne kadar uzun süre kalırsa o kadar iz bırakır.1 hafta sonra bir plastik cerrahi uzmanına göstermenizi öneririm

      Sil
  31. Merhaba ben yanağımda 3 tane küçük ben vardı dikişli şekilde aldırdım 2 ay olmasına rağmen sanki alınmamış gibi, dikiş görüntüsü değilde yine ben varmış gibi çok koyu görünüyor bu renk bu şekilde kalacak mıdır çok endişe duyuyorum. Bilgi verirseniz sevinirim teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  32. merhabalar, tarifinizden durumu tam anlayamadım.cigdem_demiroglu@yahoo.com.tr adresine bir fotoğrafını mail atabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  33. Iyi gunler doktor hnim .malesef bugun bi avm deki oyun parkinda civata cikmsi nedeniyle (buyuk ihmal)alninin sag tarafi kasina kadar yarildi ve 4 dikis atildi .size sorum yanimda kimse olmadigi icin beninalan ambulns devlet hastanesine goturdu ve orada muhtemelen dr.olmayan ama dikis yapabilen tarafindan icli ve disli dikis atildi estetik dikiş dendi banada .fakt ben uyku uyuyamiyorum iz klicak kesin tabide ilk etapta direk plastik cerrahmi goturseydik ozelde ☹yarin ozelde bi plastik cerrah goturucez gec kalinmis olabilirmi ?sonucta dikisler atildi ve 1 gun gecti ne dersiniz size danisiyim dedim burada yazisinizi gorunce

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar çok geçmiş olsun.telaş etmeyin gereken müdahale yapılmış görünüyor, geç kalınması söz konusu değil.ama bundan sonraki takibi için bir plastik cerraha götürün ve önerilerini uygulayın.

      Sil
  34. Merhaba hocam benim kızım 2 bucuk yaşında bir hafta önce balkonda kurutmaligin köşesine çarptı alnınin ortasinda dik bi çizik oldu cok kanamadi da cok az yuzeysel biseydir diye pek onemsemedim gecer diye düşündüm sizce bu iz gecermi yarasi gecti ama iz var kalıcı degildir insallh

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar geçmiş olsun.cigdem_demiroglu@yahoo.com.tr mail adresine bir fotoğrafını gönderebilirseniz daha doğru bilgi verebilirim.

      Sil
  35. Iyi gunler hocam mail kullanmiyorum instegramdan buldum sizi ordan yazdim zaten fotosunuda atayim ordan olurmu

    YanıtlaSil
  36. Merhaba hocam.Paylastiginiz bilgiler için teşekkürler. Yaklaşık 3 ay önce 8 yaşındaki kızım karın bölgesinden Fitik ameliyatı geçirdi. Şu anda kesi yeri anlattığınız gibi genişleyerek iyileşmiş duruyor.ilk zamanlar contractubex kullanmaya başlamıştım ama kirmiziligin jel sebebiyle oluştuğunu düşünüp bırakmıştım. Kendi sezeryan izlerimle kıyaslayınca bir sıkıntı mi var acaba diye araştırırken yazınıza denk geldim.o halde bu izin sonradan küçülme ihtimali yok. Kontraktubex kullanmaya devam etmeli miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba geçmiş olsun. yazıda anlattığım gibi hipertrofik skar şeklinde iyileşmiş olsa bile sonradan düzelme ihtimali var. bir plastik cerrahi uzmanına götürmenizi tavsiye ederim.götürene kadar contractubexi günde 3 kere iz üzerine masaj yaparak uygulayın.hafifçe bastırarak yani masaj yaparak uygulanmazsa contractubexin bir etkisi olmaz aynı şekilde sarı kantaron yağı veya art de huile skar yağı da kullanabilirsiniz ama yine de bir plastik cerrahi uzmanına göstermenizi öneririm

      Sil
  37. Merhaba hocam. Geçen hafta trafik kazası sonucu kaşımda kesik oluştu sonrasında yapıştırma işlemi yaptılar. Yaranın etrafında büyük tabakalar oluştu. Normal midir? Bir de bu yapıştırma işleminden bir hafta sonra doktorun görmesi gerekir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba çok geçmiş olsun. yaranın etrafındaki tabakalr yapıştırıcı maddedir.doku yapıştırıcısı benim çok sevdiğim bir şey değil, özellikle derin kesilerde doku yapıştırıcısı sonrası iyileşmeme, çökük iyileşme gibi durumlarla çok sık karşılaşıyoruz.kesinizin iyileşip iyileşmediğini değerlendirmek için bir plastik cerrahi uzmanına başvurmanızı öneririm

      Sil
  38. Merhabalar Çiğdem hanım bugün camın sinekliği burnuma çarptı burnumun kemik kısmında yatay şekilde bir kesik oluştu doktora gittim yapıştırdılar yara izi kremi aldım sizce çok iz kalırmı, çok üzülüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba çok geçmiş olsun, yapıştırma bantla mı yapıldı, doku yapıştırıcısı ile mi?

      Sil
  39. Merhabalar Çiğdem hanım sıvı bir yapıştırıcı İle yapıştırdılar sonda beyaz bir bant Tanrı’lar şimdi yara kaynamaya başladı kaşınıyor, Noskar diye bir krem kullanıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cigdem_demiroglu@yahoo.com.tr mail adresine bir fotoğraf gönderirseniz daha iyi yardımcı olabilirim

      Sil
  40. Çiğdem hanım merhaba, öncelikle bilgilendirici bu makaleniz için çok teşekkür ederim. 5 yaşındaki kardeşim göz altı torbasının 6-7mm altını balkondaki panjurun keskin köşesine vurarak enlemesine çizdi göz altı boyunca ve yaklaşık 2-3mm derinliğinde bir kesik oldu bu. Hemen acile götürdük, dikişin iz bırakabileceğini, o yüzden doku yapıştırıcısı kullanacaklarını söylediler. Kardeşimin 3 gündür gözünde yara bandı var, biz onu çıkarmalı mıyız yoksa kendisi mi düşmeli? Yukarıdaki yorumlardan okuduğum kadarıyla 1 hafta sonrasında plastik cerrahiye görünün demişsiniz, bu süreyi geciktirmek iz kalma ihtimalini arttırır mı acaba? Şimdiden teşekkür ederim yardımınız için..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öncelikle çok geçmiş olsun.dikişin iz bırakacağı bilgisi doğru değil maalasef, yazıda da ayrıntılı anlattım. özellikle derin kesilerde doku yapıştırıcı yara dudaklarını çoğunlukla güzel yaklaştıramıyor, bunun sonucunda daha kötü izlere neden olabiliyor.doku yapıştırıcısı ile kardeşinizin kesinin iyileşip iyileşmediğini değerlendirmek için 5-7 gün civarında bir plastik cerrahi uzmanına götürmenizi öneririm . bana gelen hastalarda doku yapıştırıcısı ile iyileşme olmamışsa, yapıştırıcıyı temizleyip tekrar dikiyorum

      Sil
  41. Hocam iyi akşamlar dud alnımin üstünü duvarın köşesine çarptım yarıldı baya bı kanadı hemen yıkayıp pamuk bastık acile gittik dik bir şekilde açılmış dikiş atıp kapattılar yarın ilk pansumana gidecem tekrar kaparttirayimmi sıcak olduğu için çok terliyor o bölge bide bandın altında şişlik olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçmiş olsun şişlik olması normal, hem çarpma etkisi ile hem lokal anesteziye bağlı şişlik olur. ilk 3 gün kapalı pansuman öneriyoruz. 1 hafta sonra dikişleri aldırın.

      Sil
  42. Hocam dondugunuz için çok teşekkür ederim dikisler eriyen ipliktenmis yinede aldirayimmi sağlık ocağı 10 gün dursun diyor iz için ne yapmam lazım çok belirgin iz kalır mı ilaç vermediler yarayı açtıklarında kullanacakmiyim krem tarzı birşey sagolun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dikişler eriyen iple içten dikişle atılmışsa, dışarıdan hiç ip görünmüyorsa aldırmaya gerek yok. ancak dışarıdan görünen dikiş varsa 1 haftayı geçirmeden aldırmanızı öneririm, durdukça iz bırakır. sonrasında dermatix-si jel scarex jel gibi bir silikon jel günde 2 kere 3 ay süreyle kullanabilirsiniz.bir de güneşten korumanızı öneririm.

      Sil
  43. Hocam merhabalar yaziniz icin cok tesekkur ederim beynim de ucusan pek cok soruya cevap aldim.6 yasindaki oglum bir hafta once uzerine dolap devrildi icerisindeki cam kavanozlar alnindan yaralanmasina sebep oldu dikine iki dikis atildi bugun dikisi aldirdik zeytinyagi ve vazelin sürmemi önerenler oldu ayrica contractubex krem kullanmalimiyim ne zaman uygulamalara basliyayim.Simdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim geçmiş olsun. dikiş alımından 3-4 gün sonra iz için jellere başlayabilirsiniz.contractubex masajla uygulanması gerekiyor,çocuklarda biraz zor oluyor.dermatix-si jel veya scarex jel öneriyorum ben. güneşten mutlaka koruyun

      Sil
  44. Hocam geri dönüsünüz icin cok tesekkur ederim bizler imkanlari olmiyan insanlariz sizin gibi insanlara ulasmamiz imkansiz tekrar Allah razi olsun oglumun dikis üzerindeki yarası düstü yani dikis alindi ertesi gün düstü normalmi bir yerde okumustum kabuk duserse cild iyilestim der iz cok kalir diyordu dogrumu su an biraz tren rayi gibi duruyor korkuyorum Allah size güc kuvvet versin sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dikişlerin üzeri kabuklanmıştı da o mu düştü? dediğinizi tam anlamadım.kabuğun düşmesi normal tabii ki.bir fotoğraf gönderebilirsiniz cigdem_demiroglu@yahoo.com.tr adresine

      Sil
  45. Iyi aksamlar hocam uc ay once kizim masanin ucuna cenesini sert.bir sekilde vurdu ve cenesi acildi.ve dikis atildi acilde dikisleri bir.hafta icinde aldirdim ilac kullaniyorum ama hala cok.kirmizi ve asiri sert resim atsam yorumlarmisiniz

    YanıtlaSil
  46. Iyi gunler hocam oğlum kanepeden düştü ve düşünce sürgülü kapıdaki sineklik telindeki demirinin üzerine düştü tam burnun ortasi kesildi tıp fakültesinin aciline gittik ve dikiş attılar 6 tane mavi ip biz ısrarla plastik cerrah istesekte oda aynı müdahaleyi yapacak diye çağırmadı estetik istedik estetik diye bişey yoktur dedi şu an 4 gün oldu dikişler alincak ne yapmamız gerekiyo iz kalır mı çok derindi yara tam ortasında burnunun bilginize çok ihtiyacım var acill

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçmiş olsun gittiğiniz hastanede çok doğru bilgi vermişler, doğru iple dikilmiş endişelenmeyin.5-7 gün arasında dikişleri almak lazım.dikiş alındıktan 3-4 gün sonra dermatixsi jel veya scarex jel kullanabilirsiniz iz için

      Sil
  47. Contratubex diye krem önerdi nasıldır bide kantoron yağı surebilirmiyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. contractubex de sürebilirsiniz ancak masajla uygulanması gerekir,çocuklar biraz zor masaj yaptırırlar. dikiş alındıktan sonra kantaron yağı sürebilirsiniz

      Sil
  48. Iyi gunler hocam benim oglumunda yanaginda dikis izi var dikisler yeni alindi silikon jel bant kullanmak istiuorum ve dermatiksi krem ama kremden sonra slikon jel bant yapistirsam bir zarari olur mu nasil ikisini beraber killanabolirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba geçmiş olsun.dermatixsi krem değil jel formundadır, içeriği silikondur.bence tek başına kullanımı yeterlidir ancak üzerine normal deriye taşırmadan silikon bant da yapıştırabilirsiniz.

      Sil
  49. Iyi geceler hocam benim 4 yaşındaki oglum cuma günü tornavidanin üstüne düştü çenesinin altı yarildi özel hastaneye götürdüm beni devlete yönlendirdi plastik cerrah atması lazım dedi 3 dikiş atıldı iki günde pansuman götür dedi 10 gün sonra dikişleri kaldır dedi acaba iz kalırdı hocam

    YanıtlaSil
  50. Iyigeceler hocam 12ağustos pazartesi akşamı kızımın duvara çarpmasıyla kaşından alnına kadar açıldı kanlar içinde kaldı hemen hastaneye koşturduk emar tomografi temiz çıktı derin kesik dendi acildeki doktora dikişi attırmadım plastik cerrahı çagırdık geldi 3kat diktiğini söyledi 1hafta sonra pazartesi gelin dedi dikişi aldı o bölgeyi bantladı cuma günüde bandı çıkarıp thiocillineyi 2hafta boyunca günde 4defa kullanın dedi suan kullanıyorum ama o bölge hep ıslak duruyo sanki dışta sadece 4 dikiş olduğunu iç dikişi söylemedi 2hafta sonrada dermatix denennkreme başlayacaz günde 3defa dikişi çok fazla 5.5 yaşında iz kalmasından çok korkuyorum kızımda dış görünümüne ćok önem veriyo
    Psikoljik olarak etkilenmesinden cok korkuyorum ne yapabilirim kantaron yağına ne zaman başlayabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçmiş olsun. kızınızın tedavisi gayet güzel yapılmış gibi duruyor.devamlı ıslak duruyorsa merhemi daha az miktarda sürün, fazla sürüyor olabilirsiniz.dermatixsi jele başladığınız zaman kantaron yağına da dilerseniz başlayabilirsiniz.doktorunuz da mutlaka anlatmıştır izi tamamen yok etmek elimizde değil maalesef mutlaka iz kalacak, amacımız az belirgin bir iz kalması.Çocuklar bu konuları bizim kadar önemsemiyor merak etmeyin. zamanla izin belirginliği azalacak

      Sil
  51. Merhaba doktor hanım,
    3 yaşındaki oğlum düşerek çenesinin alt kısmını vurdu 2 cm e yakın yatay açılma vardı doktor içerideki yumuşak dokunun da dışarı çıkmış olduğunu söyledi ve pilastik cerrah dikerse daha iyi olur dedi haftasonu olduğu için bulamadık son çare devlet hastanesine gidin orda vardır dediler. Gittik ordaki doktor baktı ve doku yapıştırıcısı önerdi ve o şekilde tedavi yapıldı ancak çok ağladığı için hareket ettiğinden dolayı 2 doku ucunu bir araya getirip yağ dokularını içine koyamadı sadece biraz yaklaştırdı ve üstüne yama gibi sürdü ve bantladı üstünede sargı bezi yapıştırdık. Aradan 5 saat geçti sargı bezıni değiştirdim hala sızıntı şeklinde kanama vardı. Ne yapmamızı önerirsiniz. Biraz endişeliyim bu tedaviyi pek doğru bulmadım ve kocamn iz kalmasından endişe ediyorum. Sonuçta doku izide kişi büyüdükçe büyüyen bişey aşı izi gibi :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba geçmiş olsun, bahsettiğiniz tarzda derin kesilerde doku yapıştırıcısını pek uygun bulmuyorum.bir plastik cerrahi uzmanına göstermenizi öneririm.

      Sil
  52. hocam merhabalar dün 2 yaşındaki cocugumun kafası kapının sivri ucuna çarptı alnında açılma oldu ve çok kan aktı hastane götürdük 4 dikiş attılar dikiş izini nasıl yok edebiliriz hocam ? dikişleri aldırdıktan sonra Contractubex kullansak etkisini görürmüyüz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçmiş olsun. dikiş atıldıktan 1 hafta sonra dikişleri aldırın. izi tamamen yok etmek mümkün değil ancak zamanla belirginliği azalacaktır. iz için olan jellere dikiş alındıktan 1 hafta sonra başlayın.contractubex de kullanabilirsiniz anacak masajla uygulanması gerekir.masajla uygulama gerektirmeyen scarex veya dermatixsi jel gibi silikon jeller daha uygun olabilir.

      Sil
  53. Hocam merhabalar kaşımda zikzak seklinde bi açilma oldu. Hastaneye gittigimde acil servisteki hemsire dikis gerekiyor dedi fakat Ben yapistirmasini istedim ve yapistirdi, yapistirma isleminden iki saat sonra iki damla kan geldi fakat bir hafta kalsin dedikleri icin bandi acmadim eger yaranin bazi yerleri yapismadi ise nasil bi uygulma yapilmasi gerekiyor .Bu arada yapistirma isleminden 5 gün gecti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba geçmiş olsun, yapıştırma yerine dikiş daha sağlıklı oluyor.yapıştırma işleminin üzerinden 1 hafta geçtikten sonra bir plastik cerrahi uzmanına gitmenizi öneririm. Bu şekilde yaranın iyileşip iyileşmediği belli olur. iyileşmemişse bazen yapıştırıcıyı temizleyip tekrar dikiş atıyoruz.

      Sil
    2. Hocam merhaba, ben 9ay önce doğum yaptım 2.sezeryanım oldu. İlk dikişim lazerdi bunda mavi Bi ip var kenarlarında alınması gerektiği söylenmedi kendiliğinden eriyip düşeceğini düşündüm ama yine de tuhaf geldi 2,3 kere hastaneye gittim doktorumu bulamadım oradaki hemşirelerde herhangi Bi bilgi vermeyeceklerini söylediler ancak doktorum bilebilir diye. Ama şu zamana kadar erimemiş olması da imkansız değil mi?Bi de korkuyorum bu kadar zaman geçtikten sonra alınması gerekirse Bi sorun olur diye. Alınması mi gerekiyordu? Beni de Bilgilendirirebilirseniz çok memnun olurum

      Sil
    3. Merhaba geçmiş olsun, öncelikle lazerli dikiş diye birşey yok, ilk sezeryanınızda eriyen dikiş kullanılmıştır.9 aydır kenarlarda duran mavi ipler erimemişse, onlar prolen dediğimiz erimeyen dikişlerdir. Korkmanıza gerek yok,bir sorun olmaz. bir kadın doğum veya plastik cerrahi uzmanına gidip dikişi aldırabilirsiniz.

      Sil
  54. Merhaba hocam. Bugün 2 buçuk yaşındaki oğlum başını tv sehpasına çarptı ve sol kasinin üstünde 1,5 cm kesi oluştu. Hemen üniversite hastanesi aciline gittik.orda kesi derin değil doku yapıştırıcısı yapalım dediler. Ben bir plastik cerrahi uzmanı görüşü almak istedim ancak doktor ameliyatta olduğu için ulaşamadım. Acilde kesi doku yapıştırıcısı yapıldı ve beyaz bir bantla kapatıldı.anne olarak endişeliyim.bu şekilde doğru mu yaptık. bir plastik cerrahi uzmanına gitmelimiyiz.eger gitmeliysek en erken ne zaman gitmeliyiz. Bilgilendirirseniz sevinirim.Şimdiden çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun.yapıştırıldıktan 1 hafta sonra plastik cerrahi uzmanına kesinin iyileşip iyileşmediğini öğrenmek için götürmenizi öneririm.

      Sil
  55. Hocam Ben kasima yapistirma Islamic yaptirmistim 1 hafta sarili kaldi sargiyi cikarali 5 gun oldu fakat yapiskan hala duruyo yaranin uzerinde bu yapiskan nasil cikartilir ?hastanede hemsire kendi kurur dokulur dedi ama hic kuruyacak gibi degil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GEÇMİŞ OLSUN BOL SÜRÜLDÜYSE ÇIKMASI UZUN SÜREBİLİYOR.ÇIKARMAK İÇİN ZORLAMAYIN

      Sil
  56. Çiğdem hanım oğlum kaşını düşüp vurdu yapistirdilar 1 hafta oldu strip bandı çıkardık resim göndersem yorumlarmisiniz acaba

    YanıtlaSil
  57. Merhaba öncelikle ilginiz ve cevaplarınız için çok teşekkürler. Kızım yaklaşık 4 ay önce alt dudağını yardı. Pembe kısmı ve hemen altını. Alt kısma üç dikiş attılar. Dudak kendi kapanır dediler. Dikiş pek belli olmuyor ama dudağı hala şiş ve sert gülünce daha da belli. Herhangi bir renk değişikliği de yok ama dokununca sertlik var. Ne yapmalıyız kendiliğinden geçer mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba geçmiş olsun.dudak kesileri kas kesisini de içerdiği için genellikle iyileşirken sertlikler olur normaldir.sertlik olan bölgede dudağı iki parmağınızın arasında kıstırarak masaj yapabilirsiniz.yağlı bir merhem sürerseniz masaj yapmak daha kolay olur. sertlik zamanla azalır ama tamamen geçmeyebilir

      Sil
  58. Cevabınız için teşekkür ederim. Peki şişlik için ne kadar beklemeliyiz şişlik de geçer mi zamanla. Bazı kişilerde hem şişlik hem sertlik geçmemiş. Cerrahi olarak zor mudur? Henüz 2,5 yaşında çok korktu zaten inşallah gerek kalmaz. Cevabınız için çok çok teşekkürler. O kadar yardımcı oluyorsunuz ki Allah razı olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teorik olarak iyileşme 1 senede tamamlanır.1 seneden sonra pek bir değişiklik olmaz.şişlik azalır ama tam geçmeyebilir.bir deformite kalırsa büyüdüğünde düzeltilebilir.geçmiş olsun, rica ederim

      Sil
  59. Merhaba çiğdem hanim su anda 2 yasinda doku yapistiricisiyla yapistirdilar ama yuvarlak ici kirmizi duruyo scarex kullansam ne kadar bi düzel me olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umut bey durumu tam anlayamadım.daha önce yazmışmıydınız? kesi hangi bölgede, kaç gün oldu?

      Sil
  60. Merhaba çiğdem hanım kızım 15 aylık ve oynarken dğştü gözunun kenarını ve alnını tv unitesine vurdu göz kenarı açıldı ve kanadı acile gittik doktor derin bi yara değil strip bantla yapıstıralım dedi ama 2 gün sonra tekrar plastık cereah görsun dedi derinli en fazla 2mm dir ded sizce iz çok kalırmı cok uzuluyorum ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçmiş olsun göz kenarı çok iz bırakan bir bölge değildir. ama yine de bir plastik cerrahi uzmanına göstermenizi öneririm

      Sil
  61. Doktor hanım bilgileriniz için teşekkür ederek dün 6 yaşındaki oğlum merdiven basamağına tam basamayıp düştü dudağı benim gördüğüm kadarı ile açıldı hemen acile götürdüm dikiş atmayıp yapıştırıcı ile yapıştırış üzerine de bant yapıştırdılar dün şişlik yoktu ancak bu sabah yapıştırılan yer fazla şiş korkmuyorum desem yalan olur bi cerraha götürmeli miyim yoksa normal bi durum mudur bide dudaklarda iyileşme 5 gün mü sürer şimdiden çok teşekkür ederim 🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun.doku yapıştırıcısını dudakta pek tercih etmeyiz.bir plastik cerrahi uzmanına götürmenizi öneririm

      Sil
  62. Merhaba hocam vermiş olduğunuz bilgiler çok kıymetli. Anne babaların yüreğine su serpen nitelikte gerçekten. Bunun için size ayrıca teşekkür ediyorum. 4 gün önce 5 yaşındaki kızım plastik suluk üstüne düştü ve burnunun yan tarafını kesti. Çok şükür burunda kırık falan olmadı. Ama olay pazar günü olduğu için plastik cerrah zor bulduk. İğneli bir şekilde uyuşturup dikiş atıldı(kaç dikiş atıldığını sormak bile gelmedi aklıma baygınlık geçirdiğim için) eriyebilen dikiş sağlam olmayabilir diye normal dikiş atıldı ve yarın almaya gideceğiz.ben dikiş sonrası iz giderici krem ve güneş kremini nasıl uygularım. Yada sarı kantaron ile iz giderici krem bi arada kullanılırmı. Kafam karışık alerjidende korkuyorum alerji yaparmı iz gidericiler şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba çok geçmiş olsun. Yazıyı faydalı bulduğunuza sevindim.Kızınızın tedavisi gayet iyi olmuş gibi görünüyor. Doktorunuz dikiş alımından sonra büyük ihtimalle önermiştir. dermatixsi jel veya scarex jel gibi bir silikon jel kullanabilirsiniz iz için. sarı kantoran da sürebilirsiniz ancak sarı kantaron sürdükten hemen sonra güneşe çıkarmayın leke bırakabilir.güneş kremi ve iz kremini arada bir 10 dk bırakmak suretiyle peşpeşe uygulayabilirsiniz.silikon jel türevi iz kremlerinde allerji pek görmüyoruz.

      Sil
  63. Merhaba Hocam. Bu gün 6 yasındaki kızımım dudağında iki mm kadar üstü bir cm kadar uzunluğunda kesildi.Acilde dikişe gerek yok denildi ve bantla yapıştırıldı. Biraz kusma oldu sonrasında bu arada dokular oynamışmıdır diye endişeliyim. Bizde 3m dikiş bandı aldık eve geldik.Yarayı kontrol edip tekrar mı yapıştırayım diye düşünüyorum. Malum bu aralar hastanelerin durumu. Ne yapalım dersiniz Hocam.

    YanıtlaSil
  64. Merhaba çok geçmiş olsun.bantlar sağlam duruyorsa hiç ellemeyin.bantlar gevşediyse açıp değiştirin.açınca bir fotoğraf çekip cigdem_demiroglu@yahoo.com.tr adresine göndeririseniz değerlendirebilirim

    YanıtlaSil
  65. cigdem hanim merhabalar. Bugun oglum oyun oynarken kafasini kapiya carpti goz kapaginda kaşının tam altinda 1 cm kadar uzunlukta 2_3 mm derinlikte bir yara acildi cok kanamadi hastaneye gittik 1 dikis atalim dediler oglumu ikna edemedim istemiyorum diye aglayinca attirmadik pansuman edip bant yapistirdilar 4 gun boyle dursun 4 gun sonra tekrar pansuman yaptirin dediler sizce ne yapmaliyiz iz kalirmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçmiş olsun.dikiş atılsa iyileşme daha hızlı olurdu tabii.yapıştırdıkları bant strip dediğimiz şerit şeklinde bantlardan mı?

      Sil
    2. Merhaba hocam. Bu kadar içten bir şekilde kıymetli bilgilerinizi bizlerle paylaşıp bir o kadar da sorulara hassas yaklaştığınız için çok teşekkür ederim. Soru ve cevapları okuduğumuzda bile kendi sorunumuzla ilgili kafamızda soru işaretlerini ortadan kaldırabiliyoruz. İki gün önce 17 aylık kızım mama sandalyesi ile birlikte devrilerek kafasını cam üniteye çarptı. Baktığımda iki kaş ortası hizasındaki burun başlangıcında yatay açılma vardı. Ve çok kanama vardı. Hemen acile gittik. tomografi ve röntgen çektirdik. Tomografi sonucu temizdi. Ancak röntgeni KBB doktorunun görmesi istendi. Sonuç olarak burun başlangıcında zedelenme ve bahsettiğim açılma vardı. Ve bu kısma müdahale edilemiyormuş. Kendiliğinden düzelir dendi. Ve yara için öncelikle strip bant önerildi. Dikişe nazaran daha az iz bırakıyormuş. Ve bizde kabul ettik. Pansuman yapılarak strip banlar yapıştırıldı. Ve gazlı bezle üzeri kapatıldı. Sonrasında da biraz kanama oldu ve durdu. Doktorumuz üç gün sonra kontrole gelin dedi. Kızım aynı gecenin sabahında bantlarını çıkarttı ve baktığımda biraz yara birbirine yaklaşmıştı. Acile gittik ve tekrar strip bant uygulaması yaptırdık. Ve her ihtimale karşı bantlardan temin ettik. Ve Üç gün sonra KBB ye gittiğimizde doktorumuz bantları açmayalım dedi. Burun içini kontrol etti. yaptığı kontrolde sıkıntı olmadığını, bir hafta sonra yine gelmemizi söyledi. Akabinde plastik cerrahına da gittik ve bant uygulaması için birşey demedi. Bantlı olduğu içinde kontrol etmedi. Çıkarmayalım dedi. Hocam hikayemiz böyle. Aklıma takılan bantlar ne derece faydalı. Araştırmalarım sonucu bantların sağlıklı bir şekilde yapıştırılması gerekiyormuş. Kızım huzursuzlandığından uygulama esnasında hareket halindeydi. Her ne kadar kafasını sabitlemeye çalışsakta içime sinmedi. Size gelen sorularda verdiğiniz bir cevapta da “ geçmiş olsun öncelikle. derin kesilerde doku yapıştırıcısı , dikiş gibi güçlü yaklaştırma sağlayamadığı için izin, deri seviyesinden çökük ve aynı zamanda geniş iyileşme ihtimali artar. yapıldıktan 5-7 gün sonra kesinin iyileşmesini değerlendirmesi için bir plastik cerrahı uzmanına göstermenizi öneririm” demişsiniz. Bizimde strip bantla yapıştırıldı. Hemde yapıştırıcı gibi birşey de kullanılmadı. Yani güçlü yakınlaştırma yoksa bahsettiğiniz sıkıntıları yaşayabiliriz demek. Hocam bu durumda iş işten geçmeden yapabileceğim bir şey var mı. Sıkıntı varsa bir hafta sonra plastik cerrahine gittiğimde nasıl bir müdahale yapılabilir. Bu ihtimaller varsa neden plastik cerrahi beni bilgilendirmedi. En azından bir göz atmadı. Endişelenmem yersiz mi. Aklım çok karıştı. Hocam şimdiden teşekkür ederim.

      Sil
    3. geçmiş olsun bahsettiğiniz bölgeye tabii ki dikiş atılabilir. belki de derin bir kesi olmadığı için atma gereği duymadılar. bilemeyeceğim. bahsettiğiniz bölge iz açısından şanslı bir bölge, izi çok belirgin olmayacaktır diye düşünüyorum. plastik cerrahi uzmanının çağırdığı zamanda kontrole gidin, zaten hiç iyileşme olmamışsa kendisi müdahale edip tekrar dikiş atar ya da tekrar bantlar. plastik cerrah yeni yapıştırılan bantları açıp iyileşmeyi bozmak istememiştir

      Sil
    4. Teşekkür ederim hocam. dermatixsii mi, xeragel mi uygun olur bebeğim için hocam.

      Sil
    5. ikisi de uygun ama xeragelin sürümü biraz daha zordur

      Sil
  66. Öncelikle teşekkürler herkesin aklımdaki sorulara yanıt verdiginiz için benim cocugum 17 aylik kaşının 1mm üstünü çekmece kenarına demire çarptı. Basta çok korktum kani zeytinyağı ile durdurdum. Sonrasında hemen doktorumuzu aradım. Malum şuan koronavirus sebebiyle hastanelere gitmek uygun degil. Ayni şekilde saglikocaklarida . Doktorumuz strip batla yapistirmamizi soyle. Evde kendimiz yaptık ama çocuk çok hareketli olduğu için acaba doğru mu yaptık birlestirebildik mi bilmiyorum. Bantı ne zaman cikarmamiz gerekiyor. Ve resimlerde bantı yara görünecek şekilde yapmilar genelde biz yara bandı gibi üstünü tamamen kapladik acaba yanlış mı oldu . Birde su süreçte plastik cerahiyede godemedigim için sarı kantaron veya iz gecirici kremleri ne zaman surmeye baslayayim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba geçmiş olsun fotoğrafını görmeden yorum yapamayacağım maalesef.cigdem_demiroglu@yahoo.com.tr mail aresşne fotoğraf gönderebilirsiniz

      Sil
  67. Merhaba hocam 11 aylık oğlum bahçede yürürken dengesini kaybetti düştü yanağında derin kesik oldu kanlar akmaya başladı acile gittik beyaz bant yapıştırdılar ama bebeğim hareketli elini yüzüne vuruyor bant oyamismidir çok korkuyorum iz kalacak diye 4 gün sonra gel dedi e vitamini veriyorum sargı açılıncada kesik yere e vitamini sürsem olurmu kantarin yağı ile yatay kesi hocam yanağında iz kalırmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçmiş olsun kesiyi görmeden birşey söylemem zor.bantlar açılınca fotoğrafını çekip cigdem_demiroglu@yahoo.com.tr adresine veya cigdemdyakut instagram hesabına fotoğraf atabilirsiniz. e vitamini sürmenizi önermem, yara iyileşmesi üzerine bir etkisi yok, leke bırakabilir. ağızdan da çocuk doktorunuza danışmadan e vitamini vermenizi önermem, iz ile herhangi bir ilişkisi yok.

      Sil
  68. Merhaba çiğdem hanım oğlüm 3 yaşinda dün gece alnın kapının kenarına vurdu anlı yarıldı ve acile göturduk 4 dikiş atıldı iz kalrmı acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba geçmiş olsun. dikişleri 1 hafta sonra aldırın. sonrasında güneşten koruyun. silikon jel içerikli bir iz kremi kullanabilirsiniz

      Sil
  69. Mrb Çiğdem hnm 5 yaşındaki kızımın kas kısmını sert bir yere carpti ve kasimiz yarıldı o kısımda doku yapıştırıcı uyguladılar tam kas üzerine uygulandığı için kasları sert bir şekilde kaldı 4 gündür bu durum düzelir mi yapıştırıcı dan dolayı olduğunu düşünüyorum ne yapmamız lazım iz kalirmi bu arada

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba geçmiş olsun.evet doku yapıştırıcısı kaşları yapıştırır.bazen yapıştırıcının kaşlardan ayrılması uzun bir vakit alabiliyor ama kalıcı olmaz.Az veya çok bir iz kalır tabii ki.Bu tür kesilerin iyileşmesi 1 hafta sürer.1 haftayı tamamlayınca mümkünse bir plastik cerrahi uzmanına götürün

      Sil
  70. Hocam merhaba kızıma bisiklet çarptı kaşının üstü 2cm kadar açıldı baya derindi kemiği görünüyordu alnının kanadı bayagı. üni hastanesine götürdük doku yapıştırıcısıyla yapıştırdılar su değmesin terlemesin dediler gönderdiler. Yarın bi bakalım tutarsa iyi tutmazsa dikiş atarız dediler hocam. Ben acil yerine yarın bir plastik cerraha mı gitsem 24 saat geçmeden acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba geçmiş olsun. PLastik cerrahi uzmanına gitmeniz tabii ki daha iyi olur.

      Sil
  71. hocam iyi calışmalar,ben oğlumunda anlı yarıldı yapıştırma yapıldı baticon ile üstünden pansuman yapın denildi bantlar kendiliğinden atıcak dediler 4 gündür günde 1 kez yapıyorduk pansumanı baticon kullanmayı bırakalım mı?birde bantların üzerinden yumuşatıcı bi krem sürmelimiyiz atmasını bekledikten sonramı sürmeliyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba geçmiş olsun.bantla kı yapıştırma yapıldı yoksa doku yapıştırıcısı uygulandı mı?

      Sil
  72. çok faydalı bir yazı olmuş. teşekkürler

    YanıtlaSil
  73. Merhaba Çiğdem hocam , oğlum 21 aylık ve 2 gün önce alnını sehpaya vurup paralel 1 cm lik kesi yeri oluştu. Acile götürdüğümüz genel cerrah doku yapıştırıcı kullanmaya karar verdi. Yaraların açık yüzüne yapışkanı sürüp sonra birleştirdi. Kullanılan steril japon yapıştırıcısı. Ancak benim okuduğum kadarıyla yaranın içerisine sürülmemesi gerekiyormuş. Şu an ne yapabiliriz üzerinden 2 gün geçti. Bu yapışkandan dolayı bir reaksiyon olur mu ? Vücut bu yapışkanı bir şekilde atabilir mi ? Yara izi çok kötü olur mu ?

    Yazınız için ayrıca teşekkür ederim. Son derece bilgilendirici ve basit anlatmışsınız.

    Saygılarımla

    YanıtlaSil
  74. kolay gelsin benim yüzüm kese sonrasi tahriş oldu kanadı kabuk tutu kabuk geçti sadece pembelik var acaba iz kalırmı.

    YanıtlaSil
  75. Burun üstü kesiler nekadar zamanda iyileşir yara iyileşti fakat kenarında kırmızılık var 3ay oldu daha izi görünüyor nekadar sürer daha teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçmiş olsun. izlerin son halini alması 1 seneyi bulabilir.

      Sil
  76. Hocam merhaba bebeğim 10 aylık ayak bileklerinde 2 aylıktan beri çorap izi var sanki dışa doğru sıkılmış gibi çocuk doktoru zamanla geçer dedi daha geçmedi ne yapmamız lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba cigdem_demiroglu@yahoo.com.tr ye bir fotoğraf gönderebilir misniz?

      Sil
  77. Hocam merhaba, oğlum 1 ay önce okul parkında kafasının arkasını çakıl taşına çarptı ve çok küçük kesi oluştu. Acilde 1,2 dikiş atalım dediler. Ben de bant yapıştırsak dedim ve saç biraz jiletle kazınarak yapıştırıldı. Siz ce saç çıkar mı bu alandan. Tek tük iyileşen yerde kıl görünmeye başladı. Dikiş mi yaptırsaydım. Bepanthol anti scar jel ve kantaron yağı sürüyorum. Kıl çıkma meselesini kafama çok takıyorum. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçmiş olsun dikiş attırsaydınız daha olurdu.saçlı deride bant bir işe yaramaz. yara dudakları ucuca birleşmişse saçta boşluk olmaz.Ama görmeden birşey diyemem

      Sil
  78. Hocam oğlumun alnı kesildi estetik dikiş attılar az önce eşimle pansuman yaptık ayrılan yerler arasında kan birikmiş daha yeni 3 gündür oldu kanın arada durması normalmi yani birleştirmemiş gibi dikiş .birde bu dikişte iyileşme süreci 10 gündü değilmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Alın bölgesinde iyileşme süresi 1 haftadır. 1 haftaya tamamlayınca bir plastik cerrahi uzmanına götürmenizi tavsiye ederim.

      Sil
  79. Merhaba,
    3 ay once cenemde kapi darbesi sonucu u seklinde derin olmayan cam kesigi olustu.acilde 7 dikis atildi.ilk zamanlar pomad kullandim.yaklasik iki aydirda iz icin bir krem kullaniyorum.ancak cam kesiginin olustugu yer cok sert ve sis.cildiyeye gittim.deri alti ultrasyonu cekildim.22×4 mm ebatinda doku olustugu soylendi.bu sertlik ve sis gecmez dendi.o kisim cenemin diger kismina gore onde duruyo.bu durum beni cok uzuyo.zamanla bu sertlik ve sislik gecer mi?bilgi icin desteginizi rica ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçmiş olsun. u şeklinde kesilerde bu şekilde iyileşme olabiliyor. sert kabarık olan bölgeye kullandığınız iz kremiyle beraber masaj yapın günde 2-3 kere.6 aya tamamlandığında geçmezse plastik cerrahi uzmanına başvurun. iz düzeltme ameliyatı ile düzeltilebilir. Ankaradaysanız bana gelebilirsiniz

      Sil
  80. Hocam merhaba bu sabah oglum düştü ve dudağı dudak baslangic yeri acildi hastanede yapistirma yapip uzerine bant yapistirdilar ancak bant kalkti ama kanama vs yok tekrar hastaneye gitmeye gerek var mi acaba simdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçmiş olsun, bir fotoğraf gönderebilir misiniz cigdem_demiroglu@yahoo.com.tr adresine

      Sil
  81. Merhaba gerçekten çok faydalı şeyler öğrendim sayenizde. Benim yeğenim bu sabah kapının kenarına anlının sağ tarafını vurmuş hemen hasteneye götürmüş ablam yaranın uzunluğu 1 cm kadarmış ve çok derin olmayacak ki doktor dikişe gerek duymamış strip bant yapıştırmış 1 hafta sonra bant çıktığında contratubex kullanılabilir mi? Ya da kantoron yağı mı kullanmalıyız? Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba çok teşekkürler. 1 hafta sonra bantlar açıldığında iyileşmişse contractubexe başlayabilirsiniz.İsterseniz cigdem_demiroglu@yahoo.com.tr mail adresine bantlar çıkınca bir fotoğraf gönderin. çok geçmiş olsun

      Sil
  82. Merhaba Çiğdem Hanım. Kızımın kaşının altı göz kapağına yakın kısmı 1cm kadar yatay olarak açıldı. Plastik cerrah yüzeysel yara olduğu için bantladı. Bugün ikinci gün. Bantlar gevşemesin diye dikkat ettik. Kızım 7.5 yaşında. Sorum şu bu bölge için uygun mu acaba bantla tedavi. Hareketli bir bölge mi sizce?Dikiş atsa daha mı iyi olurdu. Hiç bilemedim kafam karıştı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun, kaş altı bölgesinde kesi derin değilse bantlama yapılabilir. Su değdirmeyin bantlar açılmasın

      Sil
  83. Merhaba Hocam, oğlum 4,5yaşında merdivenden çıkarken düştü ve düştüğü yerde bulunan ince tel demir alnının ortasını delip geri çıktı, derin incecik bir delik oluştu çocuk acili bulunan hastanede yarasına Steri-Strip bant ile kapattılar dikişe gerek duyulmadı ama 2 gün sonra pansuman yaptırın dendi, şu an başka şehirdeyiz ve bugün 3. Günü strip bant olan yere pansuman nasıl yapılacak o bant kaldırılarak mı? Ayrıca yara yerine su geçirmeyen cerrahi bantlar yapıştırsak denize havuza girebilir mi?

    YanıtlaSil