13 Aralık 2016 Salı

1 yaş doğum günü kurabiyesi tarifi

Merhabalar,

Geçtiğimiz günlerde Mert'in 1. doğum gününü kutladık. Mert doğduğundan beri yaptığımız ilk kutlama olması ve de aynı zamanda kendi doğum günüm de olması nedeniyle biraz özendim. Bu nedenle doğum günü kurabiyelerini de kendim yapmak istedim. Aslında kek, kurabiye türü şeyler sık yapıyorum ama şeker hamuruyla hiç uğraşmamıştım. Mert'in doğumu için de kendim yapmaya niyetlenmiş ama beğendiğim denizci temalarının ilk deneme için zor olacağını düşünerek pepircookiecake'e yaptırmıştım, hepimiz çok beğenmiştik.

denizci temalı kurabiye
'Hoşgeldin Mert' kurabiyeleri

Ama doğum günü için kendim yapmaya kesin karar verince internette görsellere baktım ve kafamda yapması daha basit olan 1 şeklinde kurabiyeler tasarladım. Şimdi tarife geçelim;

 Kurabiye yapımı için gerekli malzemeler:
  •          200 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
  •       1 yumurta
  •          1 su bardağı pudra şekeri
  •          1 su bardağı mısır nişastası
  •          1 paket vanilya
  •          3-3,5 su bardağı un
  •          Tarçın (limon kabuğu da kullanılabilirmiş)
 Margarinli tarifler de var ama ben risk almamak için tereyağ ile yaptım. Bir sıkıntı olmasın diye bir süre önce tarifi denedim, test ettik, onayladık 😋 

Gelelim şeker hamuruyla süsleme için gerekli malzemelere:
  •        Mavi, sarı, beyaz, yeşil renk şeker hamuru kullandım
  •        1 şeklinde metal kurabiye kalıbı
  •        Vosvos araba şeklinde 3 boy basmalı kopat kalıplar
  •        Martı şeklinde 3 boy basmalı kopat kalıplar
  •        Kurabiye kaşesi (Alırken harflerin boyutuna dikkat edin, benim aldığımın harfleri büyükmüş 'MERT 1 YAŞINDA' yazacaktım, sığmadı sadece 'MERT' yazabildim)
  •         Fırça
  •         Nişasta
  •         Ballı su
  •         Su
Ben şeker hamurunu açmak için özel bir merdane almadım, normal oklava ile açtım. Elim alışık olmamasına rağmen gayet kolay açıldı.
Pastacılık malzemeleri İstanbul'da Eminönü'nde satılıyormuş. Ancak Ankara'da satılan belli bir yer yok varsa da ben bilmiyorum, bu nedenle oradan buradan toplama şeklinde temin edebildim. Aslında internetten de alabilirdim, özellikle barmar'ı tavsiye ediyorlar. Ama ben görerek almak istedim, Mert doğmadan önce annemle hediyelikler için Kızılay'da İzmir Caddesindeki Erdoğan Düğme ve Şık düğmeye gittiğimizde pastacılık malzemeleri olduğunu görmüştüm. Doğumdan sonra ilk defa Kızılay'a gittim, şeker hamurlarının 3 tanesini, vosvos şeklinde kalıpları, kurabiye kaşesini ve kurabiye jelatinlerini oradan aldım. Ancak aldığım kurabiye jelatinlerinin üstünde 50 adet 2,5 tl yazıyordu, kurabiyeleri paketlerken içinde sadece 30 tane olduğunu farkettim, tekrar Kızılay'a gitmek için vakit olmayınca kurabiyelerimin bir kısmı çıplak kaldı maalesef. 1 şeklinde kalıp ise 2 dükkanda da kalmamıştı, Moda Çarşısında küçük bir dükkandan aldım. Bu arada fiyatlar internetten daha pahalı. Görmüşsünüzdür büyük marketlere de bazen pastacılık malzemeleri geliyor. Mesela tonu çok hoşuma giden yeşil şeker hamurunu migrostan aldım, martı şeklinde kopat kalıbı da birkaç ay önce Makromarkette rastladığım pastacılık malzemeleri standından bulmuştum. Geçenlerde de English Home'da bir sürü pastacılık malzemeleri gördüm ama benim aradığım tarzda bir şey yoktu.

Yapılışı:

Öncelikle tereyağı ve pudra şekerini mikserle çırpıp krema kıvamı aldırıyoruz. Sonra yumurtayı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Mısır nişastası ve unu eleyerek kullanıyoruz. Mısır nişastası, vanilya ve tarçını ekleyip tekrar çırptıktan sonra eller devreye giriyor ve yavaş yavaş elediğimiz unu ilave ederek yoğuruyoruz. Yumuşak ama ele yapışmayan bir kıvam alana kadar un ekliyoruz. Unu bir seferde ilave etmeyin, aldığı miktar değişebiliyor. Hamurumuz kıvamını bulunca bir streç filme sarıp buzdolabına atıyoruz. En az 1 saat buzdolabında bekletiyoruz, aklınızda bulunsun dolapta daha uzun süre bekletince, kurabiyeleri kalıpla kestikten sonra bozulmadan tepsiye taşımak daha kolay oluyor. Hamuru buzdolabından çıkarınca oklava ya da merdane ile yaklaşık 1 cm kalınlığında açıp, kalıp ile kesiyoruz. Bu tariften  7x4 cm boyutunda 1 şeklinde kalıpla yaklaşık 50 adet kurabiye çıkıyor. Eğer kurabiyelerinizi çubuklu yapmak isterseniz bu aşamada çubukları, kurabiyelerinizin alt kısımlarına yerleştirebilirsiniz.
Yağlı kağıt serilmiş tepsilere dizdiğimiz kurabiyelerimize, kabarıp şekli bozulmasın diye kürdanla delikler açıyoruz, önceden 180 dereceye ısıtılmış fırınımızda üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.  Yaklaşık 15 dk sürüyor, gözünüzü üstünden ayırmayın 😊

kurabiye tarifi

Şeker hamuruyla süslemek için kurabiyelerin dinlenip, soğuması gerekiyormuş. Ben şeker hamuru işini ertesi güne bıraktım. Şeker hamurlarını elle yoğurup yumuşattıktan sonra üzerine az miktarda nişasta serperek (çok nişasta serpince üstünde beyazlık kalıyor) oklavayla yaklaşık 3-4 mm kalınlığında açtım. 1 şeklinde kalıpla kestikten sonra kurabiyelerin üstüne ballı su sürüp şeker hamurlarını yapıştırdım.
1 yaş kurabiye tarifi

Sonrasında basmalı kopat kalıplarla araba ve martı şeklinde boy boy, renk renk şekiller hazırladım,  bu şekiller için  şeker hamurlarını biraz daha ince açmaya çalıştım. Mert'in arabalarla oynamayı çok sevmesi ve kuşları görünce çıldırması nedeniyle ben kurabiyelerimi bunlarla süslemeyi tercih ettim.
 Daha sonra kurabiye kaşesi ile şeker hamurlarının üzerine isim yazdım, kaşeyi fazla bastırmamak gerekiyor çünkü kurabiyeler kırılabiliyor (Ben yaptım oldu, kurabiyeyi mideye indiriverdim 😋). Kaşe işleminden önce kısa bir mola vermiştim ama bu esnada şeker hamurları hemen kurumuş kaşeyi bastırırken etrafta küçük çatlaklar oluştu. Size tavsiyem şeker hamurları kurumadan yazı işlemini tamamlayın. Ardından hazırladığım şekilleri, kurabiyelerin üzerinde yapıştıracağım yere çok az miktarda su sürerek yapıştırdım. Evet kurabiyeye şeker hamurunu ballı su ile, şeker hamuru ile şeker hamurunu sadece su ile yapıştırıyoruz. Yorucu bir çalışma ardından keyifle eserlerimizi seyrediyoruz, fotoğraf çekmeyi de ihmal etmiyoruz.


1 yaş kurabiyesi
şeker hamurlu kurabiye


1 yaş doğum günü kurabiyesiGelelim saklama işine; paketlemeyi hemen yapmayın şeker hamurlarının iyice kurumasını bekleyin, ben yine ertesi gün yaptım. Bu arada sakın buzdolabına ya da buzdolabı kadar soğuk balkona koymayın çıkarttığınızda şeker hamurları eriyip şekilleri bozulabilir.
Afiyet olsun diyeceğim ama o kadar güzel oluyorlar ki kimse yemeye kıyamıyor 😊

Benden bu kadar, bakalım Allah kısmet ederse 2. doğum gününde neler yapacağız. Kim bilir belki de bu sefer iyice niyeti bozup doğum günü pastasını yaparım 😉

4 yorum:

  1. çok güzel görünüyorlar ve detaylı anlatım da çok iyi olmuş, emeğinize sağlık. çocuğum olursa 1 yaş doğum günü kutlamasında bunu deneyeceğim inşallah :)

    YanıtlaSil
  2. merhaba kızımın dogum günü için yapıcamda 1hafta önceden yapıp paketlesek olurmu. ben hediyelik niyetine vericem ne kadar süre saklanır ki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, sorunuz gözümden kaçmış kusura bakmayın umarım geç olmamıştır. ben 2 yıl önce yapmıştım benimkiler halen duruyor, düşüp kırılmadığı sürece sorun yok. yemelik yapacaksanız çok sıcakta durmazsa 1 hafta sorun olmaz diye düşünüyorum.

      Sil