Merhabalar,
Geçtiğimiz günlerde Mert'in 1. doğum gününü kutladık. Mert
doğduğundan beri yaptığımız ilk kutlama olması ve de aynı zamanda kendi doğum
günüm de olması nedeniyle biraz özendim. Bu nedenle doğum günü kurabiyelerini de kendim
yapmak istedim. Aslında kek, kurabiye türü şeyler sık yapıyorum ama şeker
hamuruyla hiç uğraşmamıştım. Mert'in doğumu için de kendim yapmaya niyetlenmiş ama beğendiğim denizci temalarının ilk deneme için zor olacağını düşünerek
pepircookiecake'e yaptırmıştım, hepimiz çok beğenmiştik.
'Hoşgeldin Mert' kurabiyeleri |
Kurabiye yapımı için
gerekli malzemeler:
- 200 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
- 1 yumurta
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1 su bardağı mısır nişastası
- 1 paket vanilya
- 3-3,5 su bardağı un
- Tarçın (limon kabuğu da kullanılabilirmiş)
Gelelim şeker hamuruyla süsleme için gerekli malzemelere:
- Mavi, sarı, beyaz, yeşil renk şeker hamuru kullandım
- 1 şeklinde metal kurabiye kalıbı
- Vosvos araba şeklinde 3 boy basmalı kopat kalıplar
- Martı şeklinde 3 boy basmalı kopat kalıplar
- Kurabiye kaşesi (Alırken harflerin boyutuna dikkat edin, benim aldığımın harfleri büyükmüş 'MERT 1 YAŞINDA' yazacaktım, sığmadı sadece 'MERT' yazabildim)
- Fırça
- Nişasta
- Ballı su
- Su
Pastacılık malzemeleri İstanbul'da Eminönü'nde satılıyormuş.
Ancak Ankara'da satılan belli bir yer yok varsa da ben bilmiyorum, bu nedenle oradan buradan toplama şeklinde
temin edebildim. Aslında internetten de alabilirdim, özellikle barmar'ı tavsiye ediyorlar. Ama ben görerek almak istedim, Mert doğmadan önce annemle
hediyelikler için Kızılay'da İzmir Caddesindeki Erdoğan Düğme ve Şık düğmeye
gittiğimizde pastacılık malzemeleri olduğunu görmüştüm. Doğumdan sonra ilk defa
Kızılay'a gittim, şeker hamurlarının 3 tanesini, vosvos şeklinde kalıpları,
kurabiye kaşesini ve kurabiye jelatinlerini oradan aldım. Ancak aldığım
kurabiye jelatinlerinin üstünde 50 adet 2,5 tl yazıyordu, kurabiyeleri
paketlerken içinde sadece 30 tane olduğunu farkettim, tekrar Kızılay'a gitmek
için vakit olmayınca kurabiyelerimin bir kısmı çıplak kaldı maalesef. 1
şeklinde kalıp ise 2 dükkanda da kalmamıştı, Moda Çarşısında küçük bir
dükkandan aldım. Bu arada fiyatlar internetten daha pahalı. Görmüşsünüzdür
büyük marketlere de bazen pastacılık malzemeleri geliyor. Mesela tonu çok
hoşuma giden yeşil şeker hamurunu migrostan aldım, martı şeklinde kopat kalıbı
da birkaç ay önce Makromarkette rastladığım pastacılık malzemeleri standından
bulmuştum. Geçenlerde de English Home'da bir sürü pastacılık malzemeleri gördüm
ama benim aradığım tarzda bir şey yoktu.
Yapılışı:
Öncelikle tereyağı ve pudra şekerini mikserle çırpıp krema
kıvamı aldırıyoruz. Sonra yumurtayı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Mısır
nişastası ve unu eleyerek kullanıyoruz. Mısır nişastası, vanilya ve tarçını
ekleyip tekrar çırptıktan sonra eller devreye giriyor ve yavaş yavaş elediğimiz
unu ilave ederek yoğuruyoruz. Yumuşak ama ele yapışmayan bir kıvam alana kadar
un ekliyoruz. Unu bir seferde ilave etmeyin, aldığı miktar değişebiliyor.
Hamurumuz kıvamını bulunca bir streç filme sarıp buzdolabına atıyoruz. En az 1 saat
buzdolabında bekletiyoruz, aklınızda bulunsun dolapta daha uzun süre bekletince, kurabiyeleri kalıpla kestikten sonra bozulmadan tepsiye taşımak daha kolay
oluyor. Hamuru buzdolabından çıkarınca oklava ya da merdane ile yaklaşık 1 cm
kalınlığında açıp, kalıp ile kesiyoruz. Bu tariften 7x4 cm boyutunda 1
şeklinde kalıpla yaklaşık 50 adet kurabiye çıkıyor. Eğer kurabiyelerinizi çubuklu yapmak isterseniz bu aşamada çubukları, kurabiyelerinizin alt kısımlarına yerleştirebilirsiniz.
Yağlı kağıt serilmiş tepsilere dizdiğimiz kurabiyelerimize, kabarıp şekli bozulmasın diye kürdanla delikler açıyoruz, önceden 180 dereceye
ısıtılmış fırınımızda üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Yaklaşık 15
dk sürüyor, gözünüzü üstünden ayırmayın 😊
Şeker hamuruyla süslemek için kurabiyelerin dinlenip, soğuması
gerekiyormuş. Ben şeker hamuru işini ertesi güne bıraktım. Şeker hamurlarını
elle yoğurup yumuşattıktan sonra üzerine az miktarda nişasta serperek (çok nişasta serpince üstünde beyazlık kalıyor) oklavayla
yaklaşık 3-4 mm kalınlığında açtım. 1 şeklinde kalıpla kestikten sonra
kurabiyelerin üstüne ballı su sürüp şeker hamurlarını yapıştırdım.
Sonrasında basmalı kopat kalıplarla araba ve martı şeklinde boy boy, renk renk
şekiller hazırladım, bu şekiller için şeker hamurlarını biraz daha ince açmaya
çalıştım. Mert'in arabalarla oynamayı çok sevmesi ve kuşları görünce çıldırması
nedeniyle ben kurabiyelerimi bunlarla süslemeyi tercih ettim.
Daha sonra kurabiye
kaşesi ile şeker hamurlarının üzerine isim yazdım, kaşeyi fazla bastırmamak
gerekiyor çünkü kurabiyeler kırılabiliyor (Ben yaptım oldu, kurabiyeyi mideye
indiriverdim 😋). Kaşe işleminden önce kısa bir mola vermiştim ama bu esnada şeker
hamurları hemen kurumuş kaşeyi bastırırken etrafta küçük çatlaklar oluştu. Size
tavsiyem şeker hamurları kurumadan yazı işlemini tamamlayın. Ardından hazırladığım
şekilleri, kurabiyelerin üzerinde yapıştıracağım yere çok az miktarda su
sürerek yapıştırdım. Evet kurabiyeye şeker hamurunu ballı su ile, şeker hamuru
ile şeker hamurunu sadece su ile yapıştırıyoruz. Yorucu bir çalışma ardından
keyifle eserlerimizi seyrediyoruz, fotoğraf çekmeyi de ihmal etmiyoruz.
Gelelim saklama işine; paketlemeyi hemen yapmayın şeker
hamurlarının iyice kurumasını bekleyin, ben yine ertesi gün yaptım. Bu arada
sakın buzdolabına ya da buzdolabı kadar soğuk balkona koymayın çıkarttığınızda
şeker hamurları eriyip şekilleri bozulabilir.
Afiyet olsun diyeceğim ama o kadar güzel oluyorlar ki kimse
yemeye kıyamıyor 😊
Benden bu kadar, bakalım Allah kısmet ederse 2. doğum gününde neler yapacağız. Kim
bilir belki de bu sefer iyice niyeti bozup doğum günü pastasını yaparım 😉
çok güzel görünüyorlar ve detaylı anlatım da çok iyi olmuş, emeğinize sağlık. çocuğum olursa 1 yaş doğum günü kutlamasında bunu deneyeceğim inşallah :)
YanıtlaSilÇok teşekkürler, şimdiden elinize sağlık😉
Silmerhaba kızımın dogum günü için yapıcamda 1hafta önceden yapıp paketlesek olurmu. ben hediyelik niyetine vericem ne kadar süre saklanır ki
YanıtlaSilmerhaba, sorunuz gözümden kaçmış kusura bakmayın umarım geç olmamıştır. ben 2 yıl önce yapmıştım benimkiler halen duruyor, düşüp kırılmadığı sürece sorun yok. yemelik yapacaksanız çok sıcakta durmazsa 1 hafta sorun olmaz diye düşünüyorum.
Sil